Dionne Ewen, manager sustainability en ESG bij Koninklijke Ahrend, deelt haar ervaringen en inzichten.
In een inspirerend gesprek met Dionne Ewen, manager Sustainability en ESG bij Koninklijke Ahrend, duiken we in de uitdagingen en kansen rondom duurzaamheidsrapportage en de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dionne deelt haar ervaringen, strategieën en inzichten in hoe Koninklijke Ahrend duurzaamheid niet alleen in de bedrijfsvoering integreert, maar ook gebruikt als hefboom voor positieve verandering in de keten.
Complexiteit in duurzaamheidsrapportage
Koninklijke Ahrend is actief in de meubelindustrie en werkt met een breed scala aan materialen: staal, hout, aluminium, textiel en kunststof. Volgens Dionne is het een uitdaging om op al deze gebieden tegelijkertijd focus te houden. “Het is belangrijk om te beoordelen waar je de grootste impact kunt maken. Bij staal weten we bijvoorbeeld dat het een groot aandeel heeft in de milieubelasting, maar we hebben daar niet de grootste invloed. Daarom moeten we heel goed kijken waar we echt iets kunnen veranderen,” legt ze uit.
Daarnaast benadrukt Dionne dat gezond en veilig werken een belangrijk aandachtspunt is binnen het bedrijf. Ook onderwerpen zoals lonen en arbeidsomstandigheden in de keten worden onderzocht, vooral verder in de toeleveringsketen waar risico’s hoger zijn, zoals in de mijnbouw.
De kracht van transparantie en beleid
Een ander punt dat Dionne aanstipt, is het toenemende aantal vragen van klanten over beleid en rapportage. “Klanten willen weten of we bepaalde beleidslijnen hebben, hoe we meten, en hoe we rapporteren,” vertelt ze. Dit leidt tot een sneeuwbaleffect, waarbij deze eisen weer doorgegeven worden aan hun leveranciers.
“Wij hebben een interne gedragscode, waar verschillende beleidsonderdelen zoals mensenrechtenbeleid, diversiteitsbeleid en antidiscriminatiebeleid aan hangen. Via onze Business Partner Code of Conduct geven we aan wat we van onze leveranciers verwachten en bieden we bewijslast indien nodig.”
Focus en prioriteiten stellen
Een belangrijke uitdaging in het duurzaamheidsproces is het bepalen van de juiste focuspunten. “Het moeilijkste is het afbakenen van de onderwerpen waarop je echt impact kunt maken,” zegt Dionne. Het kiezen van relevante thema’s vereist een grondige analyse.
“Zo blijkt bijvoorbeeld dat een onderwerp als ergonomie in onze producten van groot belang is voor het welzijn van eindgebruikers, maar niet per se hoog scoort op de prioriteitenlijst van de CSRD. Dit inzicht heeft ertoe geleid dat we aanvullende onderwerpen hebben opgenomen die niet uit de officiële materialiteitsanalyse naar voren kwamen, maar toch cruciaal zijn voor onze bedrijfsvoering. Het is belangrijk om te kijken naar wat relevant is voor jouw bedrijf, en niet alleen naar wat vanuit wetgeving of analyses naar voren komt,” benadrukt Dionne.
Het rapportageproces
Naast de uitdaging van het kiezen van de juiste thema’s, ervaart Dionne ook de administratieve kant van de CSRD. Ze licht toe hoe Ahrend werkt aan een geïntegreerde rapportage, waarin financiële en niet-financiële informatie gecombineerd wordt. Daarbij moet het eindresultaat voldoen aan de ESRS-vereisten en ingediend worden als een XBRL-bestand.
“Het is niet zo dat je een Word-document of PDF kunt indienen. Alles moet getagd worden, zodat de accountant of de Kamer van Koophandel de data eenvoudig kan terugvinden,” legt ze uit. Ahrend heeft software geïmplementeerd om deze complexe rapportageprocessen te ondersteunen.
Werken met stakeholders
Dionne benadrukt dat samenwerking met verschillende stakeholders cruciaal is om duurzaamheid effectief te implementeren. “We hebben interviews gehouden met klanten, leveranciers, interne afdelingen en externe partijen zoals NGO’s en onderzoekers. Deze gesprekken waren ontzettend waardevol, omdat ze inzicht gaven in wat echt belangrijk is voor onze stakeholders.”
Ze adviseert bedrijven om verder te kijken dan standaard vragenlijsten en tijd te investeren in diepgaande gesprekken. “We merkten dat deze aanpak niet alleen inzichten opleverde, maar ook leidde tot versterkte banden met onze stakeholders. Sommige partijen, zoals UNICEF en CNV, boden zelfs aan om mee te denken over verbeteringen in de keten.”
Het belang van focus en duidelijkheid
Hoewel de implementatie van de CSRD veel werk met zich meebrengt, ziet Dionne het vooral als een kans. “Het gaat erom dat bedrijven iets gaan doen, in plaats van verlamd te raken door de hoeveelheid werk. Bedrijven moeten aangemoedigd worden om focus te houden en niet alles tegelijk te willen doen.”
Ze sluit af met een positieve noot: “Het proces biedt ook kansen. Door onze leveranciers en andere partijen aan te spreken, kunnen we samen verandering teweegbrengen. Uiteindelijk gaat het erom dat bedrijven niet alleen rapporteren, maar ook echt impact maken.”