Van het assortiment voor in je (web)winkel tot de artikelen voor op kantoor: een bedrijf kan niet zonder inkoop. En binnen inkoop speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Waarom is duurzaam inkopen zo belangrijk en hoe kan jij er concreet mee aan de slag? Duurzaamheidsstudio Etiquet geeft je een vliegende start.
Als je duurzaam inkoopt, let je niet alleen op de prijs, kwaliteit of levertijd van een product, maar kijk je ook naar de impact van het product op de maatschappij en het milieu. En dat is belangrijk. Want door bewust in te kopen, steun je bedrijven en ondernemers die het beste met de wereld voorhebben. Jij stopt je zakelijke euro’s in partijen die jouw euro’s weer investeren in het creëren van een duurzame toekomst. Win-win, noemen we dat.
De rol van duurzaam inkopen verschilt per organisatie. Zo kun je het als dienstverlener belangrijk vinden om te voorzien in duurzame koffie en een vegetarische lunch, of om vooral samen te werken met bedrijven uit de buurt. Heb je een winkel of webshop, dan is je potentiële impact misschien nog wel groter. Zorg jij voor duurzame keuzes in je schappen, dan help je de consument bewuster te winkelen.
Wat levert duurzaam inkopen op?
Duurzaam inkopen heeft ook zo z’n voordelen. Zet je serieus in op duurzaam inkopen, dan kun je als bedrijf inspelen op toenemende duurzaamheidseisen van klanten. Kijken we naar b2b, dan wordt duurzaamheid binnen aanbestedingen steeds meer beloond: bedrijven met mooie duurzaamheidsresultaten of relevante certificeringen kunnen zich bij een inschrijving gemakkelijker positief onderscheiden.
Dit geldt ook als je direct aan consumenten verkoopt. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun aankopen en zoeken vaker naar milieuvriendelijke opties12. (Online) winkels die een milieuvriendelijker assortiment, duurzame verzendopties of een reparatie service aanbieden, kunnen hun reputatie en klanttevredenheid over tijd verbeteren3.
Dit levert duurzaam inkopen óók op:
- Door je grondstoffen, halffabrikaten, producten en diensten bewust in te kopen, voldoe je aan en sorteer je voor op wet- en regelgeving. De aansprakelijkheid van bedrijven wordt steeds ruimer; deze is verlegd van enkel de eigen bedrijfsvoering naar de keten waar je onderdeel van uitmaakt (denk bijvoorbeeld aan de Wet Ketenaansprakelijkheid voor loon en de Wet Milieubeheer). Je kunt er daarom beter op voorhand voor zorgen dat zowel de arbeidsomstandigheden als de milieupraktijken van je leveranciers dik in orde zijn.
- Laat jij met je inkoopkeuzes zien dat je de impact van je bedrijf op zowel mens als milieu serieus neemt, dan kan dat een positieve uitwerking hebben op je employer branding. Het zijn immers niet alleen de klant en de overheid die steeds scherper zijn op de duurzaamheidsprestaties van bedrijven; ook werknemers vinden het in toenemende mate belangrijk dat het bedrijf waarvoor zij hun talenten inzetten aantoonbaar geeft om mens en planeet.
Let op ecologische én sociale factoren
Maar waar kun je bij duurzaam inkopen concreet op letten? Hieronder lichten we twee categorieën toe:
Ecologische factoren
Wanneer je inkopen doet, kun je natuurlijk rekening houden met het milieu of klimaat. Als je er op gaat letten, is er voor vrijwel ieder product of dienst een groenere variant mogelijk: van wagenpark tot webhosting en van bedrijfsuitje tot energie.
Zo kun je de voorkeur geven aan:
- Producten met een kleinere CO2-uitstoot
- Producten of verpakkingsmateriaal van gerecyclede en goed recyclebare materialen
- Leveranciers die zich actief inzetten voor meer biodiversiteit
- Lokale producten, die een kleinere afstand hoeven af te leggen
- Producten met een bepaalde ecologische certificering, zoals Biologisch, Rainforest Alliance, Ecolabel of FSC
- Tweedehands of refurbished producten
- Groene stroom en/of leveranciers die produceren met groene stroom
Sociale factoren
Wat veel bedrijven zich niet meteen beseffen, is dat je ook een sociaal verschil kunt maken met je inkopen. Verdiep je je in de standpunten en initiatieven van de verschillende mogelijke leveranciers, dan zul je zien dat veel bedrijven zich op hun eigen manier inzetten voor een florerende samenleving.
Zo kun je de voorkeur geven aan:
- Producten en/of diensten van onafhankelijke ondernemers in de buurt
- Leveranciers die zich middels donaties van tijd of geld inzetten voor een goed doel
- Bedrijven die hun producten laten maken of verpakken in een sociale werkplaats
- Bedrijven die actief kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
- Bedrijven die investeren in het welzijn en de ontwikkeling van hun werknemers
- Bedrijven die zich inzetten voor een divers, inclusief en gelijkwaardig bedrijfsleven
In 5 stappen met duurzaam inkopen aan de slag
Je weet nu waarom duurzaam inkopen belangrijk én kansrijk is, en hebt gelezen waar je op zou kunnen letten. Hoog tijd om hier werk van te maken! Download ons stappenplan ‘Ontwikkel een duurzaam inkoopbeleid voor jouw bedrijf’ en ga concreet met duurzaam inkopen aan de slag. Succes!