Jeroen Hildering is eigenaar van Chief IT in Utrecht, een bedrijf dat softwareoplossingen ontwikkelt voor ondernemingen. Om werknemers meer zekerheid te kunnen bieden, is er in de zomer van 2024 gekozen voor het opzetten van een pensioenregeling. Rosa d’Adelhart Toorop, beleidssecretaris pensioenen bij VNO-NCW en MKB-Nederland, sprak Jeroen over zijn ervaring hiermee.
Wat doet je bedrijf, hoeveel medewerkers heb je en hoe lang bestaan jullie al?
“In drie jaar tijd zijn we gegroeid van één naar acht medewerkers. De leeftijden variëren van 25 tot 40 jaar, dus we hebben aardig wat jong talent in huis. We richten ons voornamelijk op softwareontwikkeling.”
De meeste van je medewerkers zijn jong, maar toch heb je besloten een pensioenregeling op te zetten. Wat was de reden daarvoor?
“Toen we begonnen was pensioen niet direct iets waar we aan dachten. De focus lag op het opstarten van het bedrijf en ervoor zorgen dat alles goed liep. Zodra dat op orde was, zijn we gaan nadenken over zaken zoals verzekeringen en pensioen. We wilden onze medewerkers zekerheid bieden. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met een pensioenadviseur, wat voor ons prettig is omdat we nu één vast aanspreekpunt hebben voor alles rondom pensioen.”
Hoe heb je de juiste pensioenadviseur gevonden?
“Eigenlijk ben ik toevallig met onze pensioenadviseur in contact gekomen. We raakten in gesprek en dat heeft uiteindelijk geleid tot de pensioenregeling die we nu hebben. We wilden geen ‘ja of nee’-regeling, waarbij je simpelweg moet kiezen of je wel of niet meedoet. We wilden iets met meer flexibiliteit aanbieden.”
Hoe heb je bepaald wat belangrijk was voor jullie pensioenregeling?
“Het belangrijkste voor ons is dat medewerkers goed uitkomen aan het einde van hun loopbaan. Samen met onze pensioenadviseur hebben we een basispensioen opgezet. We bieden iedereen een pensioenbijdrage, dat is de basis. Medewerkers hebben de keuze om die bijdrage zelf te beheren of een aanvulling te doen. Zo hebben ze controle over hun pensioen en kunnen ze zelf bepalen hoe ze het verder invullen.”
Hoe reageerden je werknemers toen je aankondigde dat je een pensioenregeling ging invoeren?
“Ze reageerden positief. Het geeft een gevoel van zekerheid dat er in ieder geval iets geregeld is. Daarnaast waarderen ze het dat ze zelf keuzes kunnen maken. Als werkgever wil je dat je mensen goed beschermd zijn, vooral omdat sommigen niet precies weten wat ze met hun pensioen moeten doen. Door de mogelijkheid te bieden om advies te krijgen van een pensioenadviseur, zorg je ervoor dat iedereen passende keuzes kan maken. Bovendien kunnen we dit nu ook gebruiken als secundaire arbeidsvoorwaarde.”
Had je hiervoor al iets geregeld, zoals een toeslag voor pensioen?
“In het begin gaven we een extra bijdrage bovenop het salaris. Toen hadden we nog geen pensioenregeling, omdat we niet wisten hoeveel mensen we zouden aantrekken en hoe alles zou verlopen. We gaven mensen de vrijheid om dat extra geld naar eigen inzicht in te zetten. Naarmate het bedrijf groeide, werd het steeds belangrijker om dit proces te standaardiseren en beter te regelen. Het voelde als een natuurlijke stap in de groei van het bedrijf.”
Hoe heb je bepaald wat de regeling zou mogen kosten?
“Dat hebben we samen met onze pensioenadviseur berekend. We hebben gekeken hoe groot de basis moest zijn om in combinatie met de eigen bijdrage een goed resultaat te bereiken. Daar kwam een concreet bedrag uit en dat hebben we als basis genomen voor de regeling.”
Zijn er onderdelen van het proces die je lastig vond?
“Eigenlijk niet. Onze pensioenadviseur heeft direct contact met onze salarisadministratie en regelt alles daar. Wanneer we een nieuwe medewerker krijgen, geef ik dat aan hem door. Heeft iemand vragen, dan verwijs ik die persoon door naar de pensioenadviseur. Voor ons werkt dit systeem goed, en administratief is het me alleszins meegevallen omdat de adviseur veel werk uit handen neemt. Daardoor kunnen wij ons focussen op waar we goed in zijn.”
Het klinkt alsof je tevreden bent met deze beslissing.
“Zeker. Het voelt als een belangrijke stap in het verder opbouwen van het bedrijf. Vooral voor werknemers die niet zo bewust zijn van pensioen, is dit een goede oplossing. Sommige medewerkers nemen pensioen heel serieus, terwijl anderen er minder mee bezig zijn. We bieden ze de mogelijkheid om flexibel met hun pensioenbijdrage om te gaan, maar adviseren hen wel om dit goed door te spreken met onze pensioenadviseur. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn.”
Maken je medewerkers ook gebruik van die gesprekken met de pensioenadviseur?
“Ja, we hebben elk jaar een updategesprek met de pensioenadviseur, wat erg fijn is. Bij eerdere werkgevers had ik vaak het gevoel dat de pensioenopties beperkt waren tot ‘dit of niks’. Nu hebben we een regeling gekozen die goed voelt voor ons bedrijf en onze medewerkers, met daarnaast een optie voor mensen die meer vrijheid willen.”
Heb je tips voor ondernemers die nog geen pensioenregeling hebben?
“Luister naar je werknemers en kijk wat hun behoeften zijn. Dat was voor ons de belangrijkste stap. We hebben veel mensen in dienst die behoefte hebben aan flexibiliteit, en daar hebben we de regeling op afgestemd. Misschien geldt dat niet voor iedereen, dus je moet keuzes maken die passen bij jouw medewerkers. En vooral: kies een goede pensioenadviseur. Ga het wiel niet zelf proberen uit te vinden.”