Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

3 redenen om als ondernemer niet te wachten tot 2026 of 2027 met het omzetten van je pensioenregeling

Sommige werkgevers hebben als het ware een “abonnement” op hun pensioenregeling. Dan is er geen einddatum. Niets houd je tegen om dan nu al de omzetting te doen. Als je wel een pensioenregeling hebt, die afloopt op bijvoorbeeld 1 januari 2026, dan kun je ervan uitgaan dat je op die datum over moet stappen. Je kunt dan niet wachten tot eind 2027.  

Zorg dat je op tijd een pensioenadviseur klaar hebt staan. Dan kun je over op het moment dat aansluit bij de eventuele einddatum van je huidige regeling.  Ook kun je dan je medewerkers tijdig en goed betrekken.  

Waarom op tijd je pensioenregeling omzetten?

1. Je bent verzekerd van een goede adviseur

De capaciteit van pensioenadviseurs is beperkt. Door op tijd te beginnen, verzeker je je van een goede adviseur. Bijvoorbeeld de vaste adviseur waarmee je goed bekend bent. En die jou en je bedrijf door en door kent. Je kunt ook als je bijvoorbeeld pas in 2026 of 2027 wil omzetten, nu alvast een adviseur zoeken. Zo verzeker je jezelf van een “tijdslot” als je dit reserveert. Dan benut je de kennis en adequate begeleiding bij de omzetting maximaal. Dat geeft je zekerheid en zo word je deels ontzorgd. 

2. Je kunt de tijd nemen om weloverwogen keuzes te maken

Door op tijd te beginnen aan de transitie heb je het heft in eigen hand. Je kunt zelf weloverwogen keuzes maken vanuit je eigen criteria en jouw wensen wat past bij jouw onderneming en jouw medewerkers. Bijvoorbeeld of je wel of niet gebruik maakt van de eerbiedigende werking.

Eerbiedigende werking betekent dat je er als werkgever voor kan kiezen om voor je medewerkers die onder de huidige pensioenregeling vallen, dat zo te laten en alleen voor je nieuwe medewerkers een nieuwe Wtp-proof regeling af te sluiten. Dat kan financieel gunstiger zijn. Dan bied je 2 pensioenregelingen naast elkaar aan. De vraag is of je dit wilt als ondernemer voor je medewerkers.  

Als je ‘last minute’ handelt, heb je de kans dat je het product van de verzekeraar ‘moet’ nemen. En dat dat product ‘automatisch’ je nieuwe regeling wordt. De vraag is of dit de regeling is die het beste past bij jouw wensen voor jouw bedrijf. 

3. Je kunt pensioenregeling als arbeidsvoorwaarde aanbieden

In het nieuwe stelsel wordt inzichtelijker wat jij en je werknemers betalen voor de arbeidsvoorwaarde pensioen. Dit is mogelijk omdat er voor iedere werknemer precies dezelfde premie wordt toegezegd. Het premiepercentage is voor ouderen hetzelfde als voor jongeren. Ook is er een duidelijke relatie tussen de betaalde premie en het opgebouwde pensioenvermogen.

Iedere werknemer ziet straks precies hoeveel pensioenvermogen er voor hem of haar persoonlijk is betaald, opgebouwd en wat het verwachte pensioeninkomen zal zijn. Zo wordt de waarde van pensioen als arbeidsvoorwaarde veel zichtbaarder. En ook beter vergelijkbaar. Doordat het transparant wordt, kun je je als werkgever met de arbeidsvoorwaarde pensioen profileren bij je bestaande medewerkers, in vacatures en bij nieuwe medewerkers. 

3 redenen om als ondernemer niet te wachten tot 2026 of 2027 met het omzetten van je pensioenregeling