Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Online vindbaarheid: aan de slag met Search Engine Optimization (SEO)

Wil jij werken aan de online vindbaarheid van je producten of merk? Dat kan door middel van Search Engine Optimization, een manier om jouw (product)pagina’s beter gevonden te laten worden door zoekmachines.

Waarom is Search Engine Optimization (SEO) belangrijk?

Waar begin je zelf met zoeken als je online een product wilt kopen? Grote kans dat je gebruik maakt van zoekmachines als Google, Bing of Yahoo. Waarschijnlijk kijk je hierbij voornamelijk op de eerste pagina. Je bent hierin niet alleen, volgens Hubspot kijken gebruikers van Google 75% procent van de keren niet voorbij de eerste pagina.

Door gebruik te maken van Search Engine Optimization, maak je een stuk meer kans op die felbegeerde eerste positie in de zoekresultaten.

Wanneer is SEO wel nodig en wanneer niet?

Is SEO voor iedereen die online wil verkopen belangrijk? Een groot voordeel van verkopen via online-verkoopplatforms, is dat je kunt meeliften op hun SEO-strategie. Wel is het belangrijk om je productteksten te optimaliseren door middel van zoekwoorden, lees hierover meer bij tip 1. Wanneer je vooral verkoopt via social media, kun je ervoor kiezen om je minder te richten op verkeer via zoekmachines. Verkoop je via een webshop? Dan is SEO een absolute must.

Lees ook: Onderscheid je van je concurrent met een USP

Tips voor SEO-proof online verkoop

Veel ondernemers hebben het idee dat Search Engine Optimization zo ingewikkeld is, dat ze er beter niet zelf aan kunnen beginnen. Dat is niet helemaal waar. Hoewel je voor een uitgebreide SEO-strategie het beste kunt aankloppen bij een specialist, kun je de basisstappen prima zelf uitvoeren. Deze drie tips helpen je daarbij.

Tip 1: Verwerk zoekwoorden in je teksten

Zoekwoorden zijn de woorden die mensen intikken in de zoekbalk van zoekmachines. Het is belangrijk om deze woorden strategisch te verwerken zetten in de teksten op je pagina’s. Zo geef je een seintje aan zoekmachines dat je relevante producten verkoopt.

Gebruik deze zoekwoorden in elk geval in de naam van het product, de url, omschrijving van de afbeelding en in de productomschrijving. Probeer niet te veel te strooien met zoekwoorden, dat werkt averechts. Maak juist wel gebruik van longtailzoekwoorden. Dit zijn langere, specifiekere zoekwoorden waar minder concurrentie op zit.

Om erachter te komen wat de juiste zoekwoorden zijn voor jouw webshop, kun je gebruik maken van betaalde SEO-tools. Je kunt ook gebruik maken van Google Trends en Google Keyword Planner om een idee te krijgen van hoeveel gezocht wordt op bepaalde zoekwoorden.

Tip: verkoop je via online-verkoopplatforms? Dan is het belangrijk om zoekwoorden in te zetten die bezoekers van het platform gebruiken. Bol.com heeft hier bijvoorbeeld een speciale zoektrends tool voor.

Tip 2: Zorg dat je pagina mobielvriendelijk en snel is

Voor zoekmachines is het belangrijk dat bezoekers tevreden zijn met hun zoekresultaat. Dat hangt deels af van de content op de pagina, maar ook van de website zelf. Een belangrijk aspect is de laadsnelheid van je website. Wanneer bezoekers lang moeten wachten voor de pagina geladen is, is de kans groot dat een deel alweer terug is gegaan naar de zoekmachine.

Is de pagina ook op mobiele apparaten als smartphones en tablets goed leesbaar, zonder in te hoeven zoomen? Is er voldoende witruimte op de pagina en werkt de navigatie naar behoren? Dat noemen we ook wel mobielvriendelijkheid. Dit is belangrijk, want klanten shoppen steeds vaker via mobiele apparaten.

Tip: wanneer je via online-verkoopplatforms verkoopt, is het ook zaak om voldoende witregels toe te voegen in je productomschrijvingen. Dat bevordert de leesbaarheid op mobiele apparaten.

Tip 3: Zorg voor een logische indeling van je webshop

Wanneer je eenmaal bezoekers op je webshop hebt, wil je natuurlijk dat ze ook iets kopen. Dat doen ze alleen wanneer ze de indeling van je webshop snappen. Maak daarom gebruik van logische categorieën en subcategorieën voor je producten. Zorg dat deze ook terugkomen in de url van je pagina.

Een voorbeeld:

  • Wanneer je schoenen verkoopt op www.mooieschoenen.nl, kun je een indeling maken met damesschoenen, herenschoenen en kinderschoenen.
  • De categoriepagina van damesschoenen krijgt dan de url www.mooieschoenen.nl/damesschoenen.
  • Binnen het assortiment damesschoenen, wil je nog een onderscheid maken tussen laarsjes, hakken en ballerina’s. De subcategoriepagina van laarsjes krijgt dan de url www.mooieschoenen.nl/damesschoenen/laarsjes.
  • Zorg dat je de url’s van je productpagina’s ook de bovenliggende categorieën laat ‘erven’.

Nu aan de slag voor meer online succes

  1. Bedenk of je zelf aan Search Engine Optimization gaat doen, of dat je dit liever aan een expert overlaat. Een expert kost uiteraard meer, maar kan je ook veel extra verkeer naar je website opleveren.
  2. Bepaal de juiste zoekwoorden voor jouw teksten. Dat kan met een van de vele SEO-tools, maar je kunt alvast een inschatting maken van de populariteit van bepaalde termen met een gratis oplossing als Google Trends.
  3. Geef je website en url-structuren een logische indeling. Dat is fijn voor je bezoekers, maar ook voor de zoekmachine.

Beeld: iStock

Online vindbaarheid: aan de slag met Search Engine Optimization (SEO)