Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Stagevergoeding in het mbo: zo zit het

Er is de laatste jaren veel over te doen; stagevergoeding in het mbo. Sinds 2023 is een dekkende onkostenvergoeding verplicht voor werkgevers. Wat houdt dat precies in? En hoe zit het met de stagevergoeding? We leggen het uit in dit artikel. 

Zorg voor een dekkende onkostenvergoeding 

In 2023 werd het Stagepact mbo getekend, waarmee mbo-stagiairs recht kregen op een vergoeding van hun onkosten. Ook al werd deze onkostenvergoeding vaak in de praktijk al gegeven, het verplichten ervan is een belangrijke mijlpaal. Met een onkostenvergoeding hoef je als stagiair geen kosten maken om de stage uit te voeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld reiskosten, materialen die nodig zijn voor de uitvoering van de stage of de aanvraag van een VOG. Zo heeft je stagiair geen zorgen over de kosten en kan hij of zij zich volledig richten op de stage-opdracht. In het servicedocument schoolkosten lees je meer over de onkostenvergoeding. 

Stagevergoeding: verschil tussen BOL en BBL 

Naast de onkostenvergoeding is er de stagevergoeding. De uitgangspunten voor stagevergoeding verschillen per mbo-opleiding. 

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. BBL-studenten werken in de praktijk en gaan daarnaast vaak gemiddeld 1 dag in de week naar school. BBL-studenten hebben een leer-arbeidscontract en ontvangen loon dat minimaal het wettelijk vastgestelde bedrag is. 

BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. BOL-studenten gaan naar school en doen 1 of meer stages tijdens hun schooltijd. Een stagevergoeding voor BOL-studenten is niet verplicht. 

Passende stagevergoeding 

Voor het bepalen van een passende stagevergoeding kun je kijken naar de bijdrage die de stagiair levert aan het bedrijfsresultaat. Als het een snuffelstage is van een aantal weken in de eerste leerjaren, dan wordt er (hoogstwaarschijnlijk) een beperkte bijdrage geleverd. Maar bij een langdurige stage in de laatste leerjaren, waarbij daadwerkelijk meegewerkt wordt, is een stagevergoeding passend. Let op: het is niet toegestaan om een stagiair fulltime als gewone arbeidskracht in te zetten. Ook wanneer studenten in het bedrijfsproces meedraaien, moet er voldoende ruimte zijn om het vak te leren. 

Er kunnen ook andere overwegingen zijn om een stagevergoeding te geven, bijvoorbeeld omdat een student naast de stage minder kan werken in een studentenbaan. Dit is niet verplicht en kan iedere werkgever voor zichzelf bepalen. 

Stagevergoeding en de cao 

In verschillende cao’s zijn stagevergoedingen afgesproken. En sommige van die cao’s zijn ook algemeen verbindend verklaard. Daardoor gelden ze voor alle werkgevers in de branche, ongeacht of ze zijn aangesloten bij de brancheorganisatie. Val je als werkgever onder zo’n cao, dan kun je de bedragen uit de cao aanhouden. 

Het belang voor jou én de arbeidsmarkt 

Goed voor je stagiairs zorgen (financieel en in de begeleiding) is onderdeel van je maatschappelijke verantwoordelijkheid. De vakmensen van de toekomst hebben een goede opleidingsplek nodig, want we kunnen ze niet missen. Daarnaast heeft de manier waarop je met stagiairs omgaat invloed op je reputatie en aantrekkelijkheid als werkgever. Het geven van een passende vergoeding kan een cruciale rol spelen bij het aantrekken van jong talent. En wie weet vind je daarmee jouw toekomstige werknemers.   

Naar alle artikelen >

Stagevergoeding in het mbo: zo zit het