1. Je bedrijf beëidigen
Op enig moment kom je tot de conclusie dat je niet meer door wilt gaan met je bedrijf. Dat kan verschillende redenen hebben: er is niemand om je op te volgen bijvoorbeeld, of je wil gewoon iets anders gaan doen. Je ziet geen mogelijkheid meer om je bedrijf te verkopen, die optie heb je goed onderzocht. Wat overblijft, is bedrijfsbeëindiging. Hoe dat precies in z’n werk gaat, hangt af van de specifieke rechtsvorm van je onderneming. Op de pagina Bedrijf stoppen in 10 stappen kun je per rechtsvorm een stappenplan doorlopen dat je helpt om je onderneming soepel af te ronden.
2. Je bedrijf verkopen
3. Stoppen of doorstarten na financiële problemen
Een ander scenario is dat het water je aan de lippen staat: de bank stelt vragen, klanten bestellen minder en leveranciers willen je alleen nog tegen contante betaling leveren. De waarde van je schulden is inmiddels groter dan de waarde van je activa en dus moet je wat. Ook al ziet het er somber uit, toch heb je nog verschillende opties: het minnelijk traject, de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp), de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), een faillissement en een surseance van betaling. Hier worden alle opties voor je op een rijtje gezet. Het belangrijkste is: kom in actie en schakel hulp in.
Webinar ‘Perspectief bij stapeling van financiële lasten’
Werkgeversorganisaties helpen ondernemers die met financiële problemen te maken hebben op allerlei manieren. Op 29 september organiseerden VNO-NCW en MKB-Nederland een webinar terugbetalen van uitgestelde belastingen, dat door ruim 300 ondernemers werd bezocht. In vervolg hierop wordt op 14 december een nieuwe webinar georganiseerd met de titel ‘perspectief bij stapeling van financiële lasten’. Tijdens dit webinar komen de mogelijkheden van schuldsanering en kwijtschelding van schulden aan de orde. (aanmelden)