SDE++ staat voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie. De subsidie ondersteunt in 2024 projecten die zich bezighouden met het opwekken van hernieuwbare energie en helpen bij het verlagen van de CO2-uitstoot.
Voor wie is de SDE++-subsidie in 2024 bedoeld?
De SDE++-subsidie lijkt op de ISDE-subsidie. Het is voor bedrijven en (non-profit) organisaties die willen investeren in duurzame energieproductie en CO2-reductie. Je moet wel een grootverbruikersaansluiting hebben (dat wil zeggen: vanaf 3×80 Ampère).
Het geldt voor de volgende groepen:
- Bedrijven: Bedrijven die willen investeren in duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, biomassa, geothermie, of technieken voor CO2-reductie.
- Energieleveranciers: Bedrijven die energie produceren en leveren aan het net en willen overstappen naar duurzamere productieprocessen.
- Industrieën: Sectoren met hoge CO2-uitstoot die technologieën willen gebruiken om deze uitstoot te verminderen, zoals Carbon Capture and Storage (CCS) of het gebruik van restwarmte.
Hoe werkt de SDE++-subsidie in 2024?
De SDE++-subsidie dekt het verschil tussen de kosten van duurzame energieproductie of CO2-reductie en de marktwaarde van de opgewekte energie of bespaarde emissies. De SDE++ subsidie geldt in 2024 alleen voor grootschalige installaties en systemen. Bovendien moeten die betrekking hebben op bepaalde aangewezen technieken. Daarbij kun je denken aan: zonnepanelen (zon-PV en zon-thermiek), windturbines, waterkracht, geothermie, osmose, biomassa, slibgisting, daglichtkassen, e-boilers, restwarmtebenutting, waterstof-productie, industriële warmtepompen en de productie van transportbrandstoffen.
Hoe vraag je de SDE++-subsidie aan in 2024?
Het aanvragen van de SDE++-subsidie kan in jaarlijkse aanvraagrondes. Doe het in de volgende stappen:
- Voorbereiding: Verzamel alle benodigde informatie over het project, inclusief technische specificaties, kostenramingen, en een duidelijke projectplanning. Het is ook belangrijk om te bepalen in welke fase je het project wilt indienen, afhankelijk van de verwachte kosteneffectiviteit per ton CO2.
- Aanvraag indienen: De subsidieaanvraag dien je in via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tijdens de jaarlijkse aanvraagrondes kunnen aanvragen worden ingediend. De meest kosteneffectieve projecten maken de grootste kans.
- Beoordeling en toekenning: De RVO beoordeelt de aanvragen onder meer op basis van kosteneffectiviteit. Bij goedkeuring krijg je een beschikking en kan het project van start gaan, met een toegekende subsidie voor een periode van maximaal 15 jaar (afhankelijk van het type project).
Beeld: iStock