Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Wat betekent het coalitieakkoord voor ondernemers?

Het langverwachte hoofdlijnenakkoord Hoop, Lef en Trots, gesloten tussen de PVV, VVD, NSC en BBB, werpt een nieuw licht op de toekomst van ondernemers in Nederland. Meer focus op de uitvoering in plaats van nieuwe beleidslijnen. We zetten de belangrijkste punten voor ondernemers op een rij. 

1. Lastenverlichting en belastingmaatregelen

Vanaf 2025 kunnen ondernemers profiteren van lagere lasten dankzij een verhoogde MKB-winstvrijstelling. In 2025 mogen ze 12,7% in plaats van 12,03% van hun belastbare winst aftrekken. De tariefverhoging in box 2 wordt teruggedraaid naar 31%, wat betekent dat ondernemers meer overhouden van hun winst. De partijen praten ook over de kinderopvang. Dit is een grote kostenpost voor veel ondernemers en zou zo goed als gratis moeten worden.

2. Beperkingen voor buitenlandse arbeidskrachten

Het strengere migratiebeleid zal vooral sectoren treffen die afhankelijk zijn van arbeidsmigranten, zoals de bouw- en agrarische sector. Deze sectoren halen veel geschoolde arbeidskrachten uit het buitenland. Dit kan leiden tot een tekort aan vakmensen en ervoor zorgen dat de arbeidskosten stijgen.

3. Kansen in de bouw- en energiesector

In het hoofdlijnenakkoord staat de ambitie om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Dit zal nieuwe mogelijkheden creëren voor ondernemers in de bouw- en energiesector. Ook wordt het Nationaal Groeifonds uitgefaseerd. Via dit fonds investeert de overheid in projecten die digitalisering bevorderen en innovatieve technologieën voor gezondheidszorg, onderwijs en energietransitie ondersteunen. De afspraken van de rondes 1 tot en met 3 worden nagekomen. De rondes 4 en 5 komen te vervallen

4. Duurzaamheid en innovatie

In het hoofdlijnenakkoord wordt gesproken over investeringen in duurzame energiebronnen en innovatie. Dit zal nieuwe kansen bieden voor ondernemers in die sectoren. Wel wordt de geplande verhoging van de CO2-heffing teruggedraaid, wat voordelig kan zijn voor grote bedrijven en de concurrentiepositie van deze bedrijven versterkt. 

5. Zekerheid voor zelfstandigen

Het akkoord belooft meer zekerheid voor ‘echte zelfstandigen’, waarmee er een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘bewuste zelfstandigen’ en ‘schijnzelfstandigen’. De coalitiepartijen streven ernaar om meer mensen een vast contract te bieden in plaats van een tijdelijk contract. Dit kan een indirecte impact hebben op zzp’ers, aangezien bedrijven mogelijk minder vaak zzp’ers inhuren wanneer ze meer vaste medewerkers in dienst nemen.

6. Bezuinigingen en impact op sectoren

Om de investeringen te bekostigen, zullen er ook bezuinigingen plaatsvinden. Met name in het ambtenarenapparaat, het onderwijs en de culturele sector. Zo heeft het aanstaande kabinet het plan om 1 miljard te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. In de culturele sector wordt het huidige btw tarief van 9 procent verhoogt naar 21 procent. En er staan forse bezuinigingen voor het hoger onderwijs in het hoofdlijnenakkoord.

Bron: Knab

Wat betekent het coalitieakkoord voor ondernemers?