Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Welke keuzes maken werkgevers bij het Wtp-proof maken van hun pensioenregeling bij een verzekeraar of PPI?

De experts die vertellen zijn:

  • Marcel Meulman – Accountmanager Pensioen bij Nationale Nederlanden 
  • Elias van Belzen – Manager Pensioen bij Zicht adviseurs 
  • Rosa d’Adelhart Toorop – Beleidssecretaris Pensioen bij MKB-Nederland en VNO-NCW

Waarom komt er een nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen (Wtp)? 

Rosa: De nieuwe wet is nodig om ons pensioenstelsel beter aan te laten sluiten bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Pensioenen worden persoonlijker en transparanter. En er wordt de basis gelegd voor het versterken van het vertrouwen in het stelsel. Iedereen krijgt een premieregeling. De meeste werkgevers die hun pensioenregeling bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (ppi) hebben, zijn overigens vóór de stelseltransitie al overgestapt op premieregelingen.

Hoe ben je zelf betrokken bij de implementatie van de nieuwe pensioenwet?

Marcel: Als accountmanager heb ik regelmatig contact met adviseurs die werkgevers adviseren over pensioenen. Ik bespreek bijvoorbeeld de oplossingen die Nationale-Nederlanden aanbiedt met betrekking tot de Wtp. Ook overleg ik met adviseurs over de voortgang van de omzettingen van pensioenregelingen naar de Wtp. Hierbij bespreken we ook hoe het proces verloopt en waar eventuele uitdagingen liggen. Bij Nationale-Nederlanden ontvang en deel ik signalen vanuit de adviseurs en werkgevers. Die geef ik door aan de juiste personen binnen de organisatie, zodat de signalen kunnen worden vertaald naar beleid of nieuwe oplossingen. Kortom, ik ondersteun adviseurs en werkgevers bij de implementatie van de Wtp en bied passende oplossingen.

Elias: Als manager van de pensioenafdeling ben ik verantwoordelijk voor onze werkwijze en het beleid rond de Wtp. Daarnaast informeer ik als meewerkend pensioenadviseur MKB-ondernemingen, groot en klein, over de impact van de nieuwe wetgeving. Wij geven advies hoe bedrijven en organisaties het beste met de nieuwe wetgeving om kunnen gaan. Bovendien regelen we dit contractueel met de pensioenuitvoerder.

Rosa: Als werkgeversorganisaties zijn wij op centraal niveau bezig met de implementatie van de wet. Als bijvoorbeeld blijkt dat een bepaalde route in de wetgeving uitvoeringstechnisch toch nog beter kan, dan zijn wij samen met koepels van pensioenuitvoerders en de werknemersorganisaties de aangewezen partij om de overheid te adviseren. Ook is het grootste deel van ondernemend Nederland, via brancheorganisaties, lid van VNO-NCW of van MKB-Nederland. Wij informeren deze branches en delen onze kennis, om ervoor te zorgen dat werkgevers goed door kunnen met het omzetten van hun regeling.

Waarom moeten ondernemers hun pensioenregeling bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) Wtp-proof maken? En wat betekent ‘Wtp-proof?’

Rosa: Wat er moet veranderen aan een regeling verschilt per verzekerde regeling. In de meeste gevallen moet er nog een overstap gemaakt worden van een leeftijdsafhankelijke premie (met een staffel) naar een leeftijdsonafhankelijke pensioenpremie. Dit moet in ieder geval voor alle medewerkers die in dienst komen vanaf 1 januari 2028. In het basisscenario geldt de eis van een leeftijdsonafhankelijke premie ook voor alle huidige medewerkers. Dat is een premiepercentage van het salaris dat niet hoger wordt naarmate de werknemer ouder is. Daarnaast moet het nabestaandenpensioen in alle regelingen gewijzigd worden naar een risicoverzekering gebaseerd op de hoogte van het salaris van de individuele medewerkers.

Welke keuzes hebben ondernemers te maken?

Elias: Het gaat om de vraag ‘hoe’ en ‘wanneer’ werkgevers hun pensioenregeling het beste kunnen aanpassen. Een keuze die de werkgever vaak moet maken, is of de werkgever met alle werknemers of alleen met nieuwe werknemers overstapt op een gelijkblijvende premie. De werkgever kan ook gebruikmaken van de zogenaamde eerbiedigende werking[1], met alle voor- en nadelen. Het wordt iets ingewikkelder als je nu nog een middelloonregeling hebt. En tenslotte moet voor alle werknemers, zowel bestaande als nieuwe, het partner- en wezenpensioen worden aangepast.

[1] Meer informatie over eerbiedigende werking is te vinden op https://www.werkenaanonspensioen.nl/onderwerpen/eerbiedigende-werking-en-compensatie-vz-kant

Stappen de meeste werkgevers over naar een vlakke premie, of kiezen zij voor de zogenaamde “eerbiedigende werking”? 

Marcel: Bij werkgevers met een bestaande pensioenregeling gaat de voorkeur sterk uit naar de eerbiedigende werking. Een klein deel kiest voor een vlakke premie. Bedrijven die voor 1 juli 2023 nog geen pensioenregeling hadden, hebben geen keuze. Als zij een pensioen regelen voor hun werknemers moeten zij volgens de nieuwe wet kiezen voor een vlakke premie.

Elias: Wij zien ook dat een groot deel van onze klanten kiest voor de eerbiedigende werking. De belangrijkste reden is dat dit overgangsrecht ervoor zorgt dat de pensioenlasten de komende jaren niet te hard te stijgen. Ondernemers kunnen hun euro’s maar één keer uitgeven. En ze hebben ook op andere terreinen te maken met kostenstijgingen. Toch is de eerbiedigende werking niet voor iedere werkgever de beste keuze.

Als werkgevers voor een vlakke premie kiezen, hoe hoog is de gemiddelde vlakke premie dan? 

Marcel: Vanuit Nationale-Nederlanden bieden we de Human Capital Planner (HCP) aan. Dit is een online data-dashboard dat de werkgever en hun pensioenadviseur allerlei relevante pensioen- en HR-inzichten geeft met betrekking tot de eigen onderneming. In deze planner laten we ook zien welke keuzes andere werkgevers maken bij het inrichten van hun Wtp pensioenregeling. Zodat de werkgever de eigen situatie kan vergelijken met die bij andere werkgevers. Momenteel zien we dat werkgevers kiezen voor een vlakke premie tussen de 10 en 14% van de pensioengrondslag[2].  Dit zijn werkgevers die aan alle werknemers een vlakke premie aanbieden en ook werkgevers die de stijgende premiestaffel voor hun huidige werknemers eerbiedigen (‘eerbiedigende werking’) en aan de nieuwe werknemers een vlakke premie aanbieden. Het is belangrijk om te vermelden dat nog veel werkgevers de keuze moeten maken voor een pensioenregeling volgens de Wtp. Deze percentages kunnen nog wijzigen in de toekomst, want een groot deel van de werkgevers is nu nog bezig met het maken van de keuze voor de toekomstige premie-inleg.

Elias: Ik verwacht (en hoop) dat het gemiddelde vlakke premiepercentage nog gaat stijgen, omdat veel werkgevers met een kwalitatief goede pensioenregeling nog een definitieve keuze moeten maken.

[2] De pensioengrondslag is het pensioengevend salaris minus de AOW-franchise

Welk percentage van het salaris verzekeren werkgevers voor het nabestaandenpensioen? 

Marcel: Bij het partnerpensioen kiezen werkgevers percentages tussen de 28 en 33% van het salaris. Dat lijkt ook logisch. Als het huidige partnerpensioen wordt omgerekend naar het nieuwe partnerpensioen volgens de Wtp, kom je op deze percentages uit. Ook bieden werkgevers vaak de mogelijkheid aan werknemers om zich aanvullend bij te verzekeren voor het partnerpensioen tot 50% van het salaris. Een andere populaire keuze is het Anw-hiaatpensioen[3]. Dit kan ook een goede mogelijkheid zijn om het partnerpensioen aan te vullen tot de AOW-leeftijd van de partner.

[3] Het Anw-hiaatpensioen is bedoeld als extra inkomen voor uw partner, als u voor de ingang van uw pensioen komt te overlijden.

Zijn er verschillen te zien tussen sectoren bij het kiezen voor de hoogte van het nieuwe ouderdoms- en nabestaandenpensioen? 

Marcel: Momenteel zien we slechts kleine verschillen. Mogelijk ontstaan die verschillen in de toekomst als meer werkgevers kiezen voor een Wtp pensioenregeling. Daarom raden wij werkgevers en pensioenadviseurs aan om regelmatig terug te gaan naar de planner om te zien wat de actuele stand van zaken is. In de loop van 2025 verwachten we ook inzichten op brancheniveau aan te kunnen bieden. 

Welke ondersteuning kun je als ondernemer krijgen van een adviseur bij het omzetten? 

Elias: Een adviseur bespreekt de keuzes van de werkgever. Hij geeft inzicht in de effecten van die keuzes voor de werkgever en de werknemer. Daarbij kun je, als werkgever, kijken vanuit ambitieniveau (welke pensioenuitkering wil ik dat het mijn werknemers oplevert) of vanuit budget (wat mag de pensioenregeling kosten). Op basis van de wensen en de specifieke situatie van de werkgever, adviseert de adviseur een passende pensioenregeling. Daarnaast helpt de adviseur bij het krijgen van de noodzakelijke instemming van ondernemingsraden en werknemers. 

Wat zijn de voordelen om je pensioenregeling nu al om te zetten? 

Rosa: Door op tijd te beginnen, kun je als werkgever weloverwogen keuzes maken, je medewerkers betrekken en de kennis en begeleiding van de adviseur maximaal benutten. De capaciteit van adviseurs is beperkt.

Je kan hoe dan ook alvast zoeken naar een adviseur. Ook als je wat later over wil. Je kan dan je beoogde overgangsdatum aangeven en zo een “tijdslot” bij een pensioenadviseur – wellicht je huidige adviseur – reserveren.

Sommige werkgevers hebben een “abonnement” op hun pensioenregeling, dan is er geen einddatum. In die situatie wil ik werkgevers in het bijzonder oproepen om in actie te komen door aan de slag te gaan met een pensioenadviseur. Als je een pensioenregeling hebt die afloopt op bijvoorbeeld 1 januari 2026, kan je ervan uitgaan dat je die datum over moet stappen en niet kan wachten tot eind 2027. Zorg dat je op tijd een pensioenadviseur klaar hebt staan, zodat je over kan op het moment dat dit past bij de einddatum van je huidige regeling.  

Hoe zien de tijdslijnen eruit in de overgangsfase naar 1 januari 2028 bij een verzekerde regeling?

Elias: Als je geen gebruik maakt van de eerbiedigende werking, dan is een transitieplan verplicht. Dit transitieplan moet voor 1 oktober 2027 klaar zijn en ingeleverd worden bij de pensioenuitvoerder. Ook als je wel gebruik maakt van de eerbiedigende werking, wordt een transitieplan aanbevolen. De uiteindelijke deadline voor het voldoen aan de nieuwe wetgeving is 1 januari 2028.

Tenslotte, wat zijn de belangrijkste tips die jullie werkgevers willen meegeven? 

  1. Begin op tijd!
  2. Hou bij jouw keuze rekening met de effecten voor de huidige en de nieuwe werknemers. Voorkom pensioenarmoede bij deze groep.
Welke keuzes maken werkgevers bij het Wtp-proof maken van hun pensioenregeling bij een verzekeraar of PPI?