Charlotte Portier, ESG Transformation Manager bij Signify, deelt haar ervaringen en inzichten.
Signify, de wereldmarktleider in verlichting, heeft de afgelopen anderhalf jaar intensief gewerkt aan de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). ESG Transformation Manager Charlotte Portier leidt het transformatieprogramma en deelt haar ervaringen over hoe het bedrijf de CSRD omarmt als een kans om duurzaamheidsrapportage verder te professionaliseren en strategisch te benutten.
Gestructureerde aanpak
Toen Charlotte bij Signify begon, was de CSRD-transitie al in gang gezet. “Mijn rol was om het CSRD-transformatieprogramma te leiden. We begonnen met een gap-analyse op basis van de bestaande duurzaamheidsrapportage en interne data,” vertelt ze. Dit vormde de basis voor de vervolgstappen: het opzetten van een governance-structuur en een dubbele materialiteitsanalyse. “We wilden van meet af aan een solide basis leggen, zodat we goed voorbereid waren op de rapportage-eisen van de CSRD.”
Bij Signify is het duurzaamheidsteam traditioneel verantwoordelijk voor rapportage, maar de implementatie van de CSRD was een gezamenlijke inspanning. “We werkten nauw samen met de financiële afdeling en het audit- en rapportageteam. Als duurzaamheidsteam brachten we de juiste mensen bij elkaar, maar zij leverden ook een cruciale bijdrage,” legt Charlotte uit. Het team bestond uit een mix van interne en externe professionals, waarbij er extra capaciteit werd aangetrokken voor digitale dataverzameling.
Vloeiende overgang
Signify had al een volwassen duurzaamheidsstrategie met doelstellingen voor 2025. “Onze bestaande strategie sloot grotendeels aan op de CSRD-vereisten. We hebben vooral gekeken naar hoe we bestaande data en processen konden integreren. Hierdoor hoefde er geen grote herstructurering plaats te vinden, en kon Signify zich richten op verfijning en aanvulling van bestaande rapportages.”
De impact van de dubbele materialiteitsanalyse
De dubbele materialiteitsanalyse bracht weinig verrassingen met zich mee, maar zorgde wel voor verdieping. “Het hielp ons beter inzicht te krijgen in waar in de waardeketen onze materiële impact precies ligt,” aldus Charlotte. “Dit externe perspectief bleek waardevol: het gaf ons nieuwe inzichten en leidde tot versterkte interne samenwerking. We koppelden bevindingen direct terug naar de relevante teams, wat leidde tot meer strategische gesprekken.”
Data-uitdagingen in de toeleveringsketen
“Het verzamelen van data uit de toeleveringsketen blijft een uitdaging, vooral op milieugebied. We werken nog veel met schattingen, maar streven ernaar steeds meer echte data te verkrijgen. Ons duurzaamheidsauditprogramma met leveranciers was al goed ontwikkeld en omvat zowel milieugerelateerde als sociale onderwerpen. Onze leveranciers hebben een redelijke basis als het gaat om emissiegegevens, maar op milieugebied willen we dataverzameling verder verbeteren.”
Reflecties en vooruitzichten
Signify blijft kritisch kijken naar verbeteringen in de rapportage. Charlotte: ” Dit jaar lag de focus op het uitbreiden van onze ESG-rapportage om deze in lijn te brengen met de CSRD-vereisten, maar we willen kijken hoe we de rapportage leesbaarder en gebruiksvriendelijker kunnen maken. Misschien betekent dat meer visuele elementen of een andere structuur. We willen niet alleen voldoen aan de regels, maar echt waarde toevoegen en laten zien hoe rapportage kan bijdragen aan impactmanagement.”
Daarnaast pleit Signify voor het behouden van de reikwijdte en vereisten van de CSRD en ziet het bedrijf de richtlijn als een waardevol instrument voor harmonisatie en de groene agenda. “Sectornormen, vooral voor de maakindustrie en elektrische apparatuur, zouden hierbij enorm helpen. Het zou zorgen voor duidelijkheid en beter afgestemde rapportage binnen onze sector,” zegt Charlotte. Ook benadrukt ze het belang van de Corporate Sustainability Due Diligence richtlijn. “We willen niet alleen voldoen aan mensenrechtenwetgeving, maar ook deze principes integreren in al onze processen voor duurzaamheidsimpactbeheer, waarbij we alle materiële onderwerpen aanpakken.”
Samenwerking binnen de sector
Charlotte benadrukt dat de CSRD niet alleen een individuele verplichting is, maar een gezamenlijke inspanning binnen de sector. “We hebben veel contact gehad met andere beursgenoteerde bedrijven en samen gekeken naar de interpretatie van de richtlijnen. Er is een soort kameraadschap ontstaan tussen bedrijven die hetzelfde pad bewandelen,” zegt ze. “Hoe meer bedrijven rapporteren, hoe minder omslachtig het wordt en hoe meer het de norm wordt. Dat maakt het voor iedereen makkelijker. Rapportage is niet alleen een verplichting, maar een tool om bedrijven vooruit te helpen.”