Lukt het je als ondernemer niet om je belastingschuld en andere schulden te betalen? Dan kun je misschien een saneringsakkoord sluiten. Dit betekent dat je met al je schuldeisers afspreekt dat je maar een deel van je schulden betaalt.
Versoepelde voorwaarden
Tot de coronapandemie moest je de Belastingdienst minstens het dubbele uitkeringspercentage betalen van wat je de andere schuldeisers aanbiedt. Ondernemers betalen sindsdien hetzelfde uitkeringspercentage als bij de andere schuldeisers aan de Belastingdienst. Deze versoepeling van de Belastingdienst is tijdelijk en recentelijk verlengd van 1 oktober naar 1 april 2024.
Als je een ondernemer bent met schulden, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met je schuldeisers in gesprek gaat over een saneringsakkoord. In ieder geval ruim vóór 1 april 2024, want dan is de kans groter dat de schuldeisers hieraan willen meewerken. Dit komt omdat er tijdelijk meer van de schuld voor ze overblijft dan wanneer de Belastingdienst het dubbele uitkeringspercentage ontvangt.
Na 1 april 2024 kun je natuurlijk nog steeds een saneringsakkoord regelen, maar dan ontvangt de Belastingdienst vooralsnog weer het dubbele uitkeringspercentage.
Hoe sluit je een saneringsakkoord?
Als je zzp’er bent of persoonlijk aansprakelijk, neem dan zo snel mogelijk contact op met je gemeente. Zij kunnen jou helpen met het opstarten van een minnelijk schuldsaneringstraject. Als je een rechtspersoon als onderneming hebt (bijvoorbeeld een BV), moet je zelf een saneringsakkoord regelen met je schuldeisers. Zo kun je dat aanpakken:
- Vraag je boekhouder of accountant om een betalingsvoorstel vast te stellen, waarin wordt aangegeven welk gedeelte van je schuld je in welke termijn wilt afbetalen. Geef ook aan welk gedeelte je waarschijnlijk niet kunt terugbetalen.
- Ga vervolgens met de schuldeisers in gesprek, waaronder uiteraard ook de Belastingdienst. Leg het voorstel bij ze neer en vraag om voor een door jou bepaalde datum te reageren.
- Gaan niet alle schuldeisers akkoord met je betalingsvoorstel? Vraag dan advies over hoe je toch nog een akkoord over een schuldregeling kunt bereiken via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) of de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).
Meer weten over het afsluiten van een saneringsakkoord? Op de website van Kamer van Koophandel vind je meer informatie.