Een aantal geïnteresseerden in dit webinar stelden voorafgaand aan en tijdens het webinar van 14 december 2022 hun vragen.
Veelgestelde vragen zijn door de sprekers van het webinar beantwoord:
Wat zijn je mogelijkheden wanneer de financiële lasten zich opstapelen?
Als je gebruik hebt gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis, kun je de belastingschuld waarvoor dat uitstel heeft gegolden in 60 maanden afbetalen, gerekend vanaf oktober 2022. Indien je dat wenst kun je altijd extra aflossen. De maandtermijnen blijven gelijk, waardoor je eerder klaar bent met aflossen. Het totaal aan te rekenen invorderingsrente wordt hierdoor lager. Als je na een extra betaling een lager maandbedrag wilt, kan dat ook. Hiervoor hebben we wel een schriftelijk verzoek van je nodig. Daarnaast zijn er drie mogelijkheden (onder voorwaarden) die je kunt gebruiken om de betalingsregeling anders af te lossen.
1. een eenmalige betaalpauze van maximaal zes maanden,
2. betaling per kwartaal i.p.v. per maand en
3. betalingsregeling in 84 i.p.v. 60 maanden.
Zie verder de webpagina over de versoepelingen van de betalingsregeling op de site van de Belastingdienst voor de voorwaarden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/versoepeling-betalingsregeling-belastingschuld-door-bijzonder-uitstel.
Hoe je het beste uw belastingschulden kunt saneren, is afhankelijk van je specifieke situatie. Het is goed te weten dat als je je belastingschulden wilt saneren, de Belastingdienst daar alleen aan mee zal werken in het kader van een sanering van alle schulden van de onderneming. Verder doe je er goed aan een verzoek goed voor te bereiden en eventueel tijdig hulp in te schakelen van deskundigen die je kunnen helpen.
Jazeker. De insteek is dat als er sprake is van een levensvatbaar bedrijf men door kan gaan met de onderneming. Een levensvatbaar bedrijf is een bedrijf dat met de bedrijfsvoering voor langere tijd winstgevend en rendabel is. Ook moet het aan de financiële en organisatorische verplichtingen kunnen voldoen.
De werknemers moeten ruim van tevoren worden geïnformeerd dat je ermee gaat stoppen en dat de onderneming niet zal worden voortgezet. Dit om eventueel een nieuwe baan te vinden. Als de onderneming gestaakt wordt vanwege pensionering kan een aanspraak gemaakt worden op een compensatie van de transitievergoeding bij het UWV voor de werknemers als het gaat om bedrijven met minder dan 25 werknemers.
Stoppen met ondernemen is overigens meer dan je bedrijf uitschrijven. Zie hiervoor de informatie op de site van de KvK Stoppen met ondernemen is meer dan je bedrijf uitschrijven (https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/stoppen/checklist-bedrijf-stoppen/).
Laat weten dat je als gemeente ondernemers kunt adviseren/helpen. Doe dit via alle mogelijke mediakanalen. Neem contact op met de afdeling Communicatie van de gemeente voor een nieuwbrief in de gratis weekbladen en maak gebruik van de gemeentelijke Facebookaccount voor het geven van informatie. Maak afspraken met organisaties zoals Sociale wijkteams, Sociaal Raadslieden maar ook vrijwilligersorganisaties zoals Over Rood, Stichting ondernemers klankbord of Schuldhulpmaatjes. Spreek niet direct over schuldsanering maar over advies.
Alle organisaties, waaronder de Belastingdienst, KVK, MKB NL en gemeenten, waarmee ondernemers van doen hebben wanneer zij in zwaar weer komen of zitten behoren tot een keten, het zogenaamde ECOsysteem zwaar weer. Organisaties in deze keten werken samen om elkaar te kennen, elkaars dienstverlening te kennen en gericht naar elkaar door te verwijzen in het belang van de ondernemer.
Subsidies zijn het domein van de overheid. De landelijke overheid regelt subsidies en regelingen veelal via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit zijn veelal ondersteunende maatregelen, denk aan energie of b.v. garantieregelingen voor financiering. Regelingen die bedoeld zijn om ondernemers in zwaar weer te ondersteunen worden uitgevoerd door (woonplaats) gemeenten. Denk daarbij aan de BBZ, waarbij een uitkering of een lening/krediet kan worden verkregen. Ook wanneer er sprake is van problematische schulden van natuurlijke personen, bijvoorbeeld een ondernemer met een eenmanszaak, helpt de gemeente met schuldhulpverlening.
Schuldsanering is altijd maatwerk, omdat elke schuldpositie en het type schuldeisers weer anders zal zijn. Maar in grote lijnen zal de eerste vraag zijn: is er sprake van problematische schulden? Oftewel is de schuldpositie zodanig dat rente en/of aflossing niet meer kan worden voldaan. Dan is het volgende stadium de vraag of de onderneming levensvatbaar is. Dit betekent dat de vraag moet worden beantwoord of de onderneming in de toekomst wél aan al haar verplichtingen kan voldoen. Inclusief de maatregelen die noodzakelijk zijn om de onderneming levensvatbaar te maken. Is uitbreiding van de financiering een optie, is het businessmodel toekomstbestendig, moet er gereorganiseerd en/of geherstructureerd worden. Een onderdeel daarvan kan zijn dat de onderneming alleen maar levensvatbaar gemaakt kan worden wanneer de schuldenlast afneemt. Het maken van een schuldsaneringsplan is dan de volgende stap. Hierin bepaal je met welke schuldeisers je tot overeenstemming moet komen om de schuldenlast te verlagen. Kwijtschelding van een deel van de schuld tegen finale kwijting, verlenging van de betaaltermijn, schuld verruilen voor aandelen, er zijn veel mogelijkheden hiervoor. Vervolgens ga je in gesprek met de schuldeisers om je plan ten uitvoer te brengen. De individuele afspraken met schuldeisers leg je vast en voer je vervolgens uit.
Een natuurlijk persoon kan het zelf doen, met b.v. de ondersteuning van een accountant en kan in gevallen een beroep doen op gemeentelijke schuldhulpverlening. Een MKB-onderneming zal vaak ook juridische hulp inschakelen, omdat de complexiteit toeneemt naarmate de grote van de onderneming.
De WHOA is aan de orde wanneer de onderneming geherstructureerd of geliquideerd moet worden en één of enkele schuldeisers niet willen meewerken aan een onderhands akkoord. Dan kan een onderneming een beroep doen op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord om deze schuldeisers door de rechtbank te dwingen mee te werken aan een schuldenakkoord.
Bepaalde manieren van samenwerking zie je zeker in de markt. Of barterdeals nog een grote rol speelt is per sector en branche verschillend. Uiteindelijk gaat het erom dat de schoorsteen moet roken en dat nog steeds het principe van ‘cash is king’ geldt. We zien dat ondernemers steeds scherper worden op handhaven van betaaltermijnen of eerder een vooruitbetaling verlangen. Het is vaak een risicoanalyse van de ondernemer tegen welke condities er zakengedaan kunnen worden. Wat we zien toenemen is dat ondernemers behoefte hebben aan een klankbord en ondernemers vinden dat collega-ondernemers die rol het beste vervullen.
Eigenlijk gaat het hier om twee vragen. Als er sprake is van een levensvatbaar bedrijf kunnen de schulden wellicht gesaneerd worden. De hoge energietarieven moeten worden meegenomen in de exploitatiebegroting. Als blijkt dat de exploitatie niet sluitend kan worden gemaakt, is het bedrijf niet levensvatbaar en zou men gecontroleerd moeten stoppen.
Op grond van de Wet op de gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) dient de gemeente ook de ondernemer te helpen. Als de gemeente dit niet zelf doet, zou een gemeente bijvoorbeeld aan kunnen haken bij een regiogemeente. Kijk hier voor de ondersteuning aan gemeenten van het VNG-project Ondernemers met Financiële zorgen: https://vng.nl/artikelen/ondersteuning-ondernemers-met-financiele-zorgen
Deze vraag is niet helemaal duidelijk. Wordt hier gedoeld op de situatie dan men door de afwezigheid van personeel minder omzet maakt en bijvoorbeeld ook minder open kan zijn maar dat de kosten voor de huur wel gelijk zijn gebleven? In ieder geval is het nodig om de cijfers goed tegen het licht te houden om te bezien of de onderneming nog wel levensvatbaar is of dat er geherstructureerd moet worden. Een levensvatbaar bedrijf is een bedrijf dat met de bedrijfsvoering voor langere tijd winstgevend en rendabel is. Ook moet het aan de financiële en organisatorische verplichtingen kunnen voldoen.
De eerste vraag die gesteld moet worden is of de onderneming levensvatbaar is? Of te wel: kan de onderneming blijven bestaan waarbij de schulden worden afgelost/gesaneerd en de hogere energiekosten betaald kunnen worden. Wat is een levensvatbaar bedrijf? Een levensvatbaar bedrijf is een bedrijf dat met de bedrijfsvoering voor langere tijd winstgevend en rendabel is. Ook moet het aan de financiële en organisatorische verplichtingen kunnen voldoen. Kortom: de onderneming moet voldoende opleveren om de kosten van de onderneming en om in de kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien.
Als het faillissement is aangevraagd, maar nog niet is behandeld, zou men kunnen verzoeken om te worden toegelaten tot de Wsnp Mocht het faillissement al zijn uitgesproken dan kan men via de curator verzoeken om het faillissement om te zetten in een Wsnp of eventueel nog een akkoord aan te bieden.
Men kan contact opnemen met bijvoorbeeld de huisbankier. Indien deze niet wil herfinancieren, kan men nog contact opnemen met Qredits. Mochten ook zij geen krediet willen verstrekken, dan kan men contact opnemen met de gemeente voor een BBZ krediet. Kanttekening: gaat het om herfinanciering voor de schulden of wil men af van een bestaande lening?
De geleerden zijn het erover eens dat er niet snel sprake zal zijn van een prijsdaling wanneer de markt bepalend is. Alleen de overheid, zie bijvoorbeeld het instellen van een prijsplafond, kan ingrijpen. Ondernemers moeten dus rekening houden met het huidige niveau van kosten en voorbereid zijn op een toename van prijsstijgingen. Dit heeft consequenties voor de vraagprijs van de eigen producten en diensten in relatie tot de prijs die de klant wil betalen.
Het Ondernemersklankbord (OKB) is een organisatie van oud-ondernemers en -directeuren/specialisten. Door hun ervaring zijn ze in staat om andere ondernemers te coachen en te ondersteunen. In principe heeft het OKB-traject een looptijd van een halfjaar. In het begin is de coaching vaak intensief. Naarmate de tijd vordert en de aanpak van de situatie verder vorm krijgt, neemt de intensiteit af en veranderen de gesprekken vaak van aanpak van het acute probleem naar constructief aan de toekomst werken.
De meest recente informatie is meestal snel online te vinden op de speciale webpagina van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/versoepeling-betalingsregeling-belastingschuld-door-bijzonder-uitstel). Daar is veel informatie te vinden op een toegankelijke manier. Daarnaast is het altijd goed de meest recente versie van het besluit noodmaatregelen (https://wetten.overheid.nl/BWBR0047168/2022-10-05#Circulaire.divisie3_Circulaire.divisie3.5) te raadplegen, zodat je ondernemers daarover kunt informeren. Attendeer ze ook op dit webinar, de vorige editie en de bijbehorende Q&A, waarbij uitgebreid stil is gestaan bij het uitstel van betaling. Houd er rekening mee dat de betaalpauze sindsdien is uitgebreid naar maximaal zes maanden.
Als je gebruikmaakt van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) en je bindende afspraken hebt gemaakt met je schuldeisers over het terugbetalen van je schulden, kun je wellicht in aanmerking komen voor een TOA-krediet. Dit krediet van maximaal 100.000 euro is voor mkb-bedrijven die in de kern winstgevend zijn, die hard getroffen zijn door de coronacrisis en willen herstructureren. De lening is bedoeld voor een herstart, uitbreiding of aanpassing van je bedrijfsactiviteiten.
Wat dat betreft heeft er een enorme verandering plaatsgevonden in het financieringslandschap. Banken zijn per definitie risicomijdend. Dat waren ze al, maar er worden steeds meer eisen gesteld aan de bedrijfsvoering van banken. Denk aan het tegengaan van witwassen, maar ook zorgplicht en kredietbeheer waardoor de kosten voor banken stijgen. Die kunnen ze alleen maar terugverdienen door winst te maken. Daardoor zie je banken steeds meer opschuiven naar het uitlenen van bedragen die minder passen bij het klein-MKB. Banken beoordelen financieringsaanvragen aan de onderneming als onderdeel van het geheel. Hierdoor ontstaat er ruimte voor non-bancaire financiers. Deze zijn veelal gespecialiseerd in een bepaald type financiering. Denk aan leasing voor bedrijfs- en transportmiddelen en factoring voor debiteurenfinanciering.
Hier zit dus de crux om te kijken naar een nieuwe financiering, ook voor investeringen in duurzaam ondernemen. Maak een investeringsplan, bepaal hoeveel eigen vermogen je wil investeren, welke subsidiemogelijkheden er zijn en vervolgens welke financier het beste bij deze investering past.