Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Wist je dat één op de vijf huishoudens in Nederland betalingsproblemen heeft? De kans is dus groot dat een van jouw werknemers rondloopt met geldzorgen. Maar hoe kun je deze werknemer zo goed mogelijk helpen?


1. Leer geldzorgen herkennen

Een werknemer met geldzorgen loopt hier niet mee te koop. Leer de signalen daarom herkennen, zodat je hier op een professionele manier mee om kunt gaan. Vraagt een werknemer bijvoorbeeld regelmatig om meer uren of een voorschot op het salaris? Dan kan dat duiden op financiële problemen.

Maar ook veranderingen in werkprestaties of gedrag zijn belangrijke signalen, zoals meer ziekteverzuim, slechte concentratie en productiviteit, vaak te laat komen, vergeetachtigheid, vermoeidheid, of weinig verlof opnemen.

2. Praat er samen over

Praten over geld blijft een taboe. En al helemaal als het om schulden of geldzorgen gaat. Werknemers zullen hierover daarom niet snel bij jou aankloppen. Om dit tóch bespreekbaar te maken zonder dat hier heel bewust de nadruk op wordt gelegd, kun je van ‘financiën’ een vast onderdeel maken tijdens functioneringsgesprekken of gesprekken bij ziekte. Jouw werknemers weten dan dat er ruimte voor is om dit bespreekbaar te maken. Tijdens verzuimgesprekken kun je ook de mogelijkheid aangeven om anoniem hulp te krijgen (bijvoorbeeld via Geldfit).

3. Bied hulp aan

Als werkgever kan en hoef je niet alle geldzorgen van een werknemer weg te nemen, maar je kunt wel passende hulp aanreiken. Zo kun je hem of haar doorverwijzen naar de juiste instanties. Want hulp is er zeker! Zo kan een werknemer op zelfjeschuldenregelen.nl hulp krijgen om zelf een betalingsachterstand bij te werken, en bieden instanties als geldfit.nl advies, budgetcoaching, schuldhulpverlening of een luisterend oor aan.

 

Kijk op ondernemen.nl/geldzorgen voor meer handreikingen, tools en tips om jouw werknemer met geldzorgen zo goed mogelijk te helpen.