Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

BPM: wat gaat er veranderen?

De BPM-vrijstelling op zakelijke bestelauto’s komt vanaf 1 januari 2025 te vervallen. Wat betekent dit voor ondernemers? En wat is BPM eigenlijk? Je vindt alle belangrijke informatie op deze pagina.

Wat is BPM?

De BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) is een belasting die je eenmalig betaalt wanneer je een voertuig in Nederland laat registreren. De hoogte van de BPM hangt af van verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot van het voertuig, de cataloguswaarde, en het type brandstof.

BPM-vrijstelling

Sinds 2007 hebben ondernemers een vrijstelling voor BPM op zakelijke bestelauto’s. Zij betalen dus geen belasting over de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Vanaf 2025 komt daar een einde aan: de overheid wil bedrijven aanmoedigen om milieuvriendelijke voertuigen te gebruiken en schaft de BPM-vrijstelling af. Je betaalt dan bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto € 66,91 per gram CO2-uitstoot aan BPM. Dit kan € 13.000 aan extra kosten opleveren.

Er zijn wel wat uitzonderingen:

  • De nieuwe BPM-regels gelden alleen voor nieuwe voertuigen, met een eerste toelating vanaf 1 januari 2025.
  • Als je een elektrisch voertuig hebt, betaal je geen BPM. Dit komt omdat deze voertuigen geen CO2 uitstoten.
  • Rijd je een bestelauto die is toegelaten vóór 31 december 2024? Dan blijf je t/m 2029 gebruikmaken van de huidige BPM-vrijstelling. In dit geval betaal je dus geen belasting over de CO2-uitstoot van je bestelauto.
  • De nieuwe BPM-regels gelden niet voor gehandicaptenvervoer.

Lees ook: Het minimumloon stijgt per 1 juli, wat nu?

Voordelen van elektrische wagens

Het kan dus lonen om dit jaar een nieuwe bestelauto te kopen. Of maak meteen al de overstap naar elektrische bestelwagens. De aanschaf is helaas duurder, maar je betaalt dan geen BPM én de brandstof is doorgaans goedkoper. Daarnaast geniet je mogelijk van fiscale voordelen (zoals de MIA- en KIA-investeringsaftrek), een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, lagere bijtelling dan brandstofauto’s en heb je toegang tot alle zero-emissie zones in Nederland.

Lees ook: 4 grote trends onder elektrisch rijden

Beeld: iStock

BPM: wat gaat er veranderen?