Het is alweer 2024. Dit betekent: een nieuw jaar met nieuwe regels. Ook voor ondernemers gaat het een en ander veranderen. Je vindt hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in wetten en regels.
Minimumloon verandert
Ondernemers opgelet: per 1 januari 2024 stijgt het minimumloon met 3,75%. Daarnaast gaat een nieuwe wet in over het wettelijk minimumloon, waarbij niet meer wordt gewerkt met een minimum maandloon maar een minimum uurloon van 13,27 euro. Daardoor gaan mensen met een 40-urige werkweek er 15% op vooruit qua maandsalaris.
Voor ondernemers betekent dit dat wanneer jouw bedrijf 40 uur hanteert als voltijd, je straks meer kwijt bent aan je werknemers dan bij 36 of 38 uur voltijd.
Pensioenopbouw vanaf 18 jaar
Vanaf 1 januari 2024 wordt de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw 18 jaar in plaats van 21 jaar. Heb je werknemers van tussen de 18 en 21 jaar? Dan moet je mogelijk ook voor deze medewerkers pensioenpremie afdragen. Samen met de wijziging van het minimum loon kan dit voor een flinke stijging van de loonkosten zorgen.
Geen plastic producten meer in openbare ruimtes
Vanaf 1 januari 2024 zijn bekers en wegwerpverpakkingen die plastic bevatten niet meer toegestaan voor consumptie op locatie. Heb jij een kantoor of run je een horecagelegenheid? Dan zijn herbruikbare borden en bekers de norm om milieuvervuiling te voorkomen. Op kantoor kun je gebruikers ook stimuleren om zelf een koffiekopje of bakje mee te nemen.
De nieuwe Omgevingswet
Per 1 januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Met deze wet weet je snel welke regels gelden in jouw omgeving. Voor ondernemers kan de Omgevingswet gevolgen hebben voor hun bedrijf.
Als je iets wil veranderen in je bedrijfsvoering, kan je te maken krijgen met de Omgevingswet. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding of het uitvoeren van een milieubelastende activiteit. In dit soort gevallen neem je contact op met het Omgevingsloket.
Verandert er in jouw bedrijf niets aan de bedrijfsvoering, dan hoef je niet direct iets te doen. Zo is het voor het inrichten van een kantoor niet nodig om opnieuw een melding te doen. Omgevingsvergunningen blijven automatisch gelden.
Geen gedoogregeling meer voor het besturen van elektrische bestelauto’s
Het Rijk heeft besloten om de huidige vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor het besturen van een elektrische bestelauto niet langer te gedogen. Als gevolg hiervan wordt de gedoogregeling, waarmee bestuurders ook met een B-rijbewijs een zwaardere elektrische auto mogen rijden, slechts met een half jaar verlengd. Namelijk tot 1 juli 2024.
Dit heeft grote gevolgen voor ondernemers. Veel bestuurders van elektrische bestelauto’s hebben namelijk geen grootrijbewijs. Daarnaast worden ondernemers met duurzaamheidsambities gedwongen om te kiezen voor een bestelauto met dieselmotor. De verkoop van nieuwe elektrische bestelauto’s zou ook stil komen te liggen, terwijl de regering juist oproept om verder te verduurzamen.
Verschillende organisaties, waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland, roepen de Tweede Kamer nu op om in te grijpen. Ze pleiten voor een verlenging van de gedoogregeling, zolang er geen nieuwe wetgeving is.
Lees ook: Wat kun je als werkgever verwachten van de CO2-registratieplicht?
CSRD-richtlijn
Vanaf 2024 geldt een CSRD-richtlijn voor grote bedrijven. Dit houdt in dat zij worden verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Het mkb is vanaf 2026 verplicht om een dergelijke rapportage aan te leveren.
Veel ondernemers hebben vragen over CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat is het precies en wat betekent het voor mijn bedrijf? Wij ontwerpen momenteel een toolkit voor branches, met informatie die zij kunnen delen met hun leden. Dit bericht wordt aangepast als de toolkit gereed is.
Beeld: iStock