Vanaf 1 januari 2024 zijn bekers en -wegwerpverpakkingen die plastic bevatten niet meer toegestaan voor consumptie op locatie. Wat betekent dit voor ondernemers?
Nederland wordt steeds bewuster als het gaat om plasticverbruik. Vanaf 1 juli zijn de eerste regels ingegaan voor afhalen en bezorgen. Ondernemers moeten een toeslag vragen voor het gebruik van bekers, bakjes en wegwerpverpakkingen die plastic bevatten. Het verbod op bekers en wegwerpverpakkingen met plastic op locatie is de volgende stap, volgens de Rijksoverheid.
Wat nu?
Heb jij een kantoor of run je een horecagelegenheid? Dan zijn herbruikbare borden en bekers de norm om milieuvervuiling te voorkomen. Op kantoor kun je gebruikers ook stimuleren om zelf een koffiekopje of bakje mee te nemen.
Uitzondering op de regel
Er geldt één beperkte uitzondering: als je een inzamelsysteem inricht voor hoogwaardige recycling van bekertjes en bakjes, mag je plastic producten blijven gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor evenementen, zoals concerten en festivals (alhoewel hier ook wordt gestimuleerd om een circulair systeem in te richten, waarbij bekertjes en bakjes worden hergebruikt).
Hoogwaardige recycling betekent dat je de bekers en bakjes inzamelt en dat het na recycling opnieuw wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken. Het minimale percentage bekers en bakjes dat je moet recyclen is in 2024 75% en loopt op tot 90% in 2027. Daarna neemt het percentage zelfs toe.
Meer plastic dan je denkt
Misschien denk je nu: mijn bekers en bakjes zijn van karton. Maar alhoewel dit zo lijkt, bevatten veel producten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Plasticvrij betekent namelijk dat er geen (toegevoegde) polymeren in zitten.
Weet je niet zeker of jouw producten plastic bevatten? Neem contact op met je leverancier.
Lees ook: Waarom is er meer stroomverbruik dan ooit?
Beeld: iStock