“Het hebben van stagiairs zit bij ons in het DNA”, vertelt Ivo Roovers, Sales Director en Co-owner van full service creative agency Supersky. Laurens Tjallema (links) en Ivo (rechts) zijn bijna 9 jaar geleden samen Supersky gestart. Dat het hebben van stagiairs in hun DNA zit kun je inderdaad wel stellen als je bedrijf doorgaans voor zo’n 20% uit stagiairs bestaat.
Ivo vertelt hoe belangrijk stagiairs voor zijn bedrijf zijn, hoe goed contact met school daarbij helpt en waarom hij een stagevergoeding belangrijk vindt. “Een goede stage is geen vanzelfsprekendheid en ook wij leren graag. Juist daarom vinden wij het Stagepact een uitstekend initiatief, met aandacht voor zaken rondom mbo-stages. Wij doen het op onze manier, en andere bedrijven weer op een andere manier. Bestaat dé manier? Volgens ons niet. Maar van elkaar leren en daarvoor open staan is altijd een goed idee.”
Waarom stagiairs? Daarom stagiairs!
“Een van de mooie dingen aan het hebben van stagiairs is dat je hun ontwikkeling tijdens de stage ziet. Zowel op technisch als persoonlijk gebied. Onze begeleiders vinden het leuk om hen te begeleiden en leren daar zelf ook van. We kunnen überhaupt veel leren van onze stagiairs, bijvoorbeeld over innovatie en nieuwe technologieën. Ze brengen veel kennis binnen en weten vaak op dat gebied meer dan wij. Er blijven ook regelmatig stagiairs hangen na hun stageperiode trouwens, of ze komen terug, dat is heel leuk en waardevol.”
Waarom stagiairs voor Supersky kiezen
“Als je als stagiair echt wil leren hoe het in de praktijk werkt, zit je bij ons goed. Elke dag is anders. We zijn open en hebben geen geheimen: zo mogen ze mee naar klantgesprekken, offertes inzien, noem maar op. Ze draaien volledig mee en krijgen veel vrijheid. Ook om met andere disciplines mee te kijken als ze willen. Daarnaast geven we ze ruimte om alle opdrachten voor school te maken, want daar wordt vaak ook nog veel van hen gevraagd.”
Ivo geeft de tip om ze op het eind van de stage een reflectie in te laten vullen voor het stagebedrijf zelf, na hun eindbeoordeling: “Daar kunnen nog wel eens confronterende dingen uitkomen, maar daar leer je als bedrijf veel van.”
Het belonen van stagiairs
Stagevergoeding is al jaren aan de orde van de dag bij Supersky. Daar hebben ze een aantal goede redenen voor. “Bij ons krijgt iedereen, ongeacht opleiding, dezelfde stagevergoeding van 200 euro bruto per maand. Het geven van een stagevergoeding is eigenlijk drieledig. Als je bijdraagt aan Supersky, dan verdien je daar ook een beloning voor. Dat is heel simpel. Daarnaast werkt het motiverend, als een vorm van waardering. Tot slot hebben veel stagiairs een bijbaantje. Dat is soms veel naast alle uren die ze in hun stage steken. Zo kunnen we dat toch een beetje compenseren, ook al is een stage iets anders dan een bijbaan natuurlijk.”
En over een onkostenvergoeding hoeven we het wat Ivo betreft niet eens te hebben: “Alle onkosten kunnen natuurlijk gewoon gedeclareerd worden. Geen enkele stagiair hoeft bij ons zelf kosten te maken voor zaken zoals reizen, bijvoorbeeld wanneer ze met eigen vervoer naar opnames gaan.”
Investeer in de band met scholen
Ivo besteedt veel tijd aan het onderhouden van contact met scholen, waardoor veel stagiairs naar hem worden doorverwezen. Maar er zit wel vaak een groot gat tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, er wordt te weinig contact gezocht. Dat is zonde, want er liggen veel kansen.
“Bij het Sint Lucas, (v)mbo-vakschool voor creatief talent in Eindhoven, zitten we bijvoorbeeld in een adviesraad met allerlei bedrijven en disciplines. Een aantal keer per jaar komen we samen en bespreken we verschillende onderwerpen: hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit? Hoe kan het sollicitatietraject beter? Hoe gaat AI onderwijs en bedrijfsleven beïnvloeden? Het is goed dat het onderwijs de deuren opent voor bedrijven om mee te kijken en mee te denken, en zo ook de relatie te verbeteren. We hebben elkaar toch nodig.”
“Steek als stagebedrijf dus energie in die band, het gaat niet vanzelf. En misschien is het een inkoppertje, maar als je eenmaal negatief te boek staat bij een onderwijsinstelling, dan zijn ze minder geneigd om stagiairs door te verwijzen.” Ivo is zich bewust van de hoge werkdruk, maar zou soms ook graag meer inzet vanuit de school zien: “Ga eens bij stagebedrijven langs zonder dat het om de stagiair gaat, gewoon voor een kop koffie. Bouw die relatie op, dat maakt het plaatsen van stagiairs later ook een stuk gemakkelijker.”
Gewoon doen
“Ik denk dat veel bedrijven nog een soort angst zien of voelen om stagiairs aan te nemen: het kost tijd en wat heb je eraan. Dat is wat mij betreft te makkelijk. Dan heb je misschien ooit een minder positieve ervaring gehad met een stagiair of sta je niet genoeg open. Het is echt een toevoeging voor je bedrijf, mits je het goed invult. Samen. Samen met de onderwijsinstelling en uiteraard de stagiair. Dus niet bang zijn, maar gewoon doen!”
Doe mee op social media
Ben jij ook druk bezig met het verbeteren van stages binnen je bedrijf? Maak heel gemakkelijk een social media post met onze social post maker en laat zien dat je het belangrijk vindt.