Milieuzones zijn bedoeld om luchtvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan in Nederland. In deze gebieden gelden voor bepaalde voertuigen strengere eisen om doorheen te rijden. Op deze manier wordt de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt.
In sommige gebieden in Nederland zit een te hoge concentratie schadelijke stoffen (zoals stikstofoxiden en fijnstof) in de lucht. Deze stoffen zijn slecht voor je gezondheid en dragen helaas ook bij aan klimaatverandering. Milieuzones zijn ingevoerd als maatregel om deze problemen aan te pakken.
Hoe werkt een milieuzone?
Milieuzones gelden voor iedereen. Het is een gebied waarin alleen voertuigen mogen rijden die aan bepaalde ‘emissienormen’ voldoen. Dit zijn normen gebaseerd op Europese emissiestandaarden. Milieuzones richten zich voornamelijk op oudere dieselvoertuigen, omdat deze meestal meer vervuilende stoffen uitstoten.
In Nederland zijn er verschillende types milieuzones:
- Milieuzones voor personenauto’s en bestelwagens: Deze zijn te vinden in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In deze zones mogen oudere dieselauto’s met een Euro-3 norm of lager niet rijden.
- Milieuzones voor vrachtwagens: Deze gelden in veel steden en hebben meestal strengere eisen. Vaak worden dieselvrachtwagens met een Euro-4 norm of lager geweerd.
- Groene zones: Specifieke zones waar nog strengere eisen gelden, bijvoorbeeld alleen toegang voor voertuigen met een Euro-6 norm of hoger, of elektrische voertuigen.
Benieuwd naar alle milieuzones in Nederland? Hier vind je een overzicht. Ook kun je op de website van Gemeente Amsterdam een kentekencheck te doen voor het inrijden van Amsterdam. De geldende milieuzones binnen Den Haag vind je hier.
Handhaving van milieuzones
De handhaving van milieuzones gebeurt door middel van camera’s die de kentekens van binnenrijdende voertuigen scannen. Deze kentekens worden vervolgens vergeleken met de gegevens in het kentekenregister. Zo kan bepaald worden of een voertuig aan de geldende emissienormen voldoet. Overtreders krijgen automatisch een boete thuisgestuurd.
Voordelen van milieuzones
Veel onderzoeken hebben aangetoond dat milieuzones een positieve impact hebben op de luchtkwaliteit. In steden met milieuzones vind je minder stikstofoxiden en fijnstof in de lucht. Hierdoor neemt het aantal luchtwegaandoeningen en andere gezondheidsproblemen dankzij schadelijke stoffen af.
Daarnaast stimuleren milieuzones de overgang naar milieuvriendelijkere voertuigen. Eigenaren van oudere, vervuilende auto’s worden aangemoedigd om over te stappen op een schoner alternatief, zoals elektrische voertuigen of moderne dieselauto’s met een lagere uitstoot.
Toekomst van milieuzones
De Nederlandse overheid blijft inzetten op de verbetering van de luchtkwaliteit en het verminderen van schadelijke stoffen die uitgestoten worden. Er zijn inmiddels plannen om milieuzones uit te breiden en de eisen verder aan te scherpen. Ook wordt er gekeken naar andere maatregelen, zoals subsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen en investeringen in openbaar vervoer.
Verschil met zero-emissie zones
Vanaf 1 januari 2025 heb je niet alleen milieuzones in Nederland, maar ook zero-emissie zones. Dit zijn stedelijke gebieden waar helemaal geen voertuigen meer mogen rijden die vervuilende stoffen uitstoten.
De invoering van zero-emissiezones heeft grote gevolgen voor ondernemers. Zo worden zij gedwongen om op korte termijn de overstap te maken voor elektrisch. Een andere optie is het anders plannen van hun ritten, maar dat kan een lastige opgave zijn. Lees hier wat de invoering van zero-emissie zones voor jou betekent.
Beeld: iStock