Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Oplossingen voor netcongestie

Netcongestie, oftewel de overbelasting op ons stroomnet, is een landelijk probleem. Het vraagt om een landelijke aanpak, waarbij de overheid met netbeheerders samenwerkt aan het verzwaren van het netwerk. In de tussentijd zijn er ook oplossingen voor ondernemers, die zij zelf kunnen uitvoeren.

Stroomverbruik buiten piekuren

Steeds meer bedrijven kiezen voor elektrificatie. Dit is een duurzamere en vaak goedkopere optie dan gas, maar er moet wel ruimte voor zijn op het net. Bedrijven kunnen deze ruimte pakken door hun stroomlast over de dag te verdelen.

Vergelijk het met autorijden tijdens de spits: als het druk is op een snelweg ontstaat file. Hetzelfde geldt voor een overvol stroomnet. Als iedereen op hetzelfde moment stroom verbruikt, vermindert de stroomkwaliteit of slaat de stroom zelfs af. Maar verbruik je buiten de ‘spits’, dan heb je hier minder last van.

Zo kunnen bedrijven die vooral overdag stroom verbruiken ervoor kiezen om juist ’s nachts robots te laten werken en processen te laten draaien waar geen of weinig mensen voor nodig zijn. Ook is het soms een optie om ’s nachts elektrische auto’s op te laden.

Lees ook: Waarom is meer stroomverbruik dan ooit?

Door je energiesysteem flexibel te maken, kunnen meer partijen gebruikmaken van de netcapaciteit. Niet zo gek dus dat landelijke en regionale overheden en netbeheerders werken aan flexibele contracten. Hierin staat duidelijk omschreven op welke tijdsstippen stroom mag worden afgenomen.

Stroom delen

Een andere optie is het delen van stroom. Stel je voor: jouw bedrijf heeft een groot dak waar veel zonnepanelen op passen. Teruglevering is helaas niet mogelijk, dus hoe mooi zou het zijn als je jouw opgewekte stroom kunt delen met de bedrijven om je heen?

Op steeds meer bedrijventerreinen ontstaan zogeheten ‘smart energy hubs’. Dit houdt in dat op een slimme manier duurzame energie wordt opgewekt, opgeslagen op een batterij en verdeeld. Het grote voordeel hiervan is dat de afhankelijkheid van de reguliere energielevering wordt verkleind.

En misschien nog wel belangrijker: verduurzaming en uitbreiding is vaak weer mogelijk. In feite help je dus elkaar om je eigen doelen te halen.

Groepscontracten

Om een smart energy hub te starten, zijn wel goede onderlinge afspraken nodig. Een vereiste is daarom een groepscontract tussen de bedrijven en lokale netbeheerder.

Dergelijke contracten zijn inmiddels in de maak bij Netbeheer Nederland. In deze overeenkomsten zou duidelijk moeten worden wat de rechten en plichten zijn van alle betrokken partijen. Netgebruikers die gebruikmaken van het contract, betalen in de toekomst waarschijnlijk een lager nettarief dan gebruikers die op de reguliere manier stroom afnemen.

Lees ook: De verschillen per regio in kaart

Beeld: iStock

Oplossingen voor netcongestie