Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Steeds meer werknemers vallen uit door lichamelijke klachten

Het aantal werknemers dat uitvalt door lichamelijke klachten neemt toe, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Dat bedrijven op grote schaal investeren in goede werkplekken heeft helaas weinig effect.

Tijdens de coronacrisis is er door bedrijven flink geïnvesteerd in een goede werkplek. Zo kunnen werknemers gebruikmaken van stabureau’s, goede bureaustoelen en computerschermen. Ook is het bij sommige werkgevers mogelijk om zelf kosten te maken voor een gezonde werkplek en deze te declareren.

Meeste klachten aan de rug

Ondanks de investeringen kampt maar liefst 8 van de 10 werknemers in de afgelopen maanden met klachten een de lage rug, knieën of schouders. 77 procent van de klachten was (gedeeltelijk) werkgerelateerd, blijkt uit onderzoek van Acture onder 1.500 werknemers. Zo’n 60 procent heeft last van rugklachten, gevolgd door klachten aan de knieën (34 procent).

De reden waarom er zoveel klachten ontstaan heeft te maken met de beeldschermen waaraan gewerkt wordt. Dit doen we vrijwel altijd zittend: bijna de helft van de Nederlandse werknemers zit gemiddeld 6 uur of langer op een werkdag. Ook zou een hoge werkdruk een rol kunnen spelen.

Lees ook: Dit kun je doen tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Dit kun je doen als werkgever

Door de toename van lichamelijke klachten vallen steeds meer werknemers uit. Dit wil je natuurlijk niet als werkgever. Met deze tips zorg je ervoor dat je werknemers zo gezond mogelijk kunnen werken.

  1. Regelmatige pauzes: Moedig werknemers aan om regelmatig pauzes te nemen om te bewegen. Dit kan helpen om spierspanning te verminderen en de doorbloeding te verbeteren.
  2. Training en bewustwording: Geef werknemers training over ergonomie en het belang van een goede houding en lichaamsbeweging. Dit kan ze helpen om zich bewust te worden van mogelijke risico’s en hoe ze deze kunnen vermijden.
  3. Stimuleer lichaamsbeweging: Bied mogelijkheden aan voor lichaamsbeweging op de werkplek, zoals fitnessruimtes of groepslessen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om spieren sterker te maken en spanning te verminderen.
  4. Stressmanagement: Bied ondersteuning aan werknemers om stress te verminderen, aangezien stress kan leiden tot spierspanning en lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van counseling.

Wil je weten hoe vitaal jouw bedrijf is? Doe dan de gratis orientatiëscan op www.vitaalbedrijf.info. Je ontdekt in tien minuten hoe jouw bedrijf scoort op leeftstijlthema’s als bewegen, voeding, alcohol en drugs, roken en mentale balans. 

Beeld: iStock

Steeds meer werknemers vallen uit door lichamelijke klachten