Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Water besparen als bedrijf: wat kun je doen?

Nederland staat bekend om het goede watermanagement en slimme oplossingen tegen overstromingen. Toch staan we nu ook voor een nieuwe uitdaging: waterbesparing. Door klimaatverandering ontstaat er steeds meer schaarste en een watertekort in Nederland. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven zoeken naar oplossingen.

In het kort:


Het belang van water besparen

Water is essentieel voor het leven op aarde. Door droogte ontstaat steeds maar schaarste en een grotere vraag naar drinkwater. Ook bedrijven gebruiken op grote schaal (drink)water, van horecabedrijven met spoelkeukens tot de industrie dat water gebruikt als koelvloeistof. De noodzaak voor waterbesparing wordt steeds urgenter in het bedrijfsleven, voornamelijk om de volgende redenen:

  • Klimaatverandering: Omdat er meer droogte heerst, vermindert de beschikbaarheid van zoetwater.
  • Stijgende vraag: Zowel de bevolkingsgroei als de groei van de industrie verhogen de druk op beschikbare waterbronnen.
  • Milieuoverwegingen: Door te besparen op water, verminder je als bedrijf je ecologische voetafdruk. Je draagt dus bij aan een duurzamere wereld.

Waar is het grootste watertekort in Nederland?

In heel Nederland ontstaan in de toekomst watertekorten. Momenteel doet het probleem zich voornamelijk voor rond de regio Randmeren en de provincie Overijssel. In deze gebieden kan minder grondwater worden gewonnen dan in andere gebieden in Nederland. Drinkwaterbedrijven zetten grondwater om in schoon drinkwater, geschikt voor particulier gebruik en door bedrijven.


Voorbeelden van water besparen

Bedrijven zetten verschillende technieken en technologieën in om water te besparen. Hieronder vind je een overzicht van de meest effectieve en innovatieve methoden.

1. Slimme irrigatiesystemen

In de landbouwsector, waar veel water wordt gebruikt, gebruiken steeds meer bedrijven slimme irrigatiesystemen. Deze systemen gebruiken sensoren om de vochtigheid van de bodem te meten en geven alleen water als het nodig is. Dit voorkomt overbewatering en verspilling van water.

2. Waterhergebruik

Steeds meer bedrijven zetten technieken in voor het hergebruiken van water. Hierbij wordt water dat vrijkomt voor productieprocessen opgevangen, gezuiverd en opnieuw ingezet. Hierdoor verminder je de afhankelijkheid van vers water en ook de hoeveelheid afvalwater die moet worden behandeld.

Een voorbeeld van een bedrijf dat aan waterhergebruik doet is Heineken. Het bedrijf heeft in zijn brouwerijen geavanceerde waterbeheersystemen geïnstalleerd die ervoor zorgen dat het waterverbruik per liter bier is verminderd. Afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt, waardoor het bedrijf minder nodig heeft dan voorheen.

3. Regenwater opvangsystemen

Regenwater opvangsystemen worden steeds populairder, vooral in stedelijke omgevingen waar de druk op drinkwatervoorzieningen groot is. Bedrijven kunnen regenwater van daken opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld het bewateren van parken en spoelwater voor toiletten. Zo maakt Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld, gebruik van een uitgebreid regenwateropvangsysteem. Het opgevangen regenwater wordt gezuiverd en gebruikt voor het bewateren van de bloemen. Hierdoor is het bedrijf minder afhankelijk van drinkwater.

4. Efficiënte koelsystemen

In de industriële sector wordt veel water gebruikt voor koeling. Door over te schakelen op efficiëntere koelsystemen, zoals gesloten koelsystemen of luchtkoeling, kan het waterverbruik drastisch worden verminderd.

5. Waterbesparende apparatuur

Inmiddels kan je als bedrijf ook investeren in waterbesparende apparatuur. Denk aan zuinige toiletten of waterbesparende kranen. Vooral in grote kantoren heeft deze maatregel al snel effect.

Een toilet is al snel zuinig als het niet verouderd is. Een oude wc gebruikt tot wel 12 liter per spoelbeurt (bron: Vitens). Voor een nieuwe wc is dit zo’n 3 tot 6 liter.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om een watertekort te voorkomen? Michel Vitens vertelt er meer over in dit artikel.


Waterscans om je watergebruik inzichtelijk te maken

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben meegewerkt aan het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing. Hierin staat dat de ambitie van het bedrijfsleven is om in 2035 20 procent meer drinkwater te besparen dan in 2016. Het plan ligt momenteel bij de Tweede Kamer.

Volgens de ondernemersorganisaties is het behouden van voldoende schoon drinkwater belangrijk. Zeker nu de drinkwatervraag groeit, er een afname is van beschikbare bronnen en we te maken hebben met klimaatverandering, wat zorgt voor droogte en verzilting.

Een initiatief waarmee de ondernemersorganisaties het doel willen bereiken is het uitvoeren van waterscans. Samen met drinkwaterbedrijven brengen zij in kaart hoe bedrijven kunnen besparen op water. Met de waterscans wordt geprobeerd om de kennis te vergroten en concrete handvatten aan te bieden die de bedrijven kunnen inzetten. MKB-Nederland werkt bijvoorbeeld met Vitens samen aan een pilot in de horecasector.


Handige tips voor water besparen

Naast het inzetten van waterbesparende technologieën of het uitvoeren van een waterscan, zijn er meer manieren om het waterverbruik van je bedrijf te verminderen. Je vindt hieronder een aantal handige tips.

1. Krijg inzicht in je watergebruik

Je kunt pas beginnen met het besparen als je weet hoeveel jouw bedrijf verbruikt. Investeer in een slimme watermeter en onderzoek wat de piekmomenten van waterverbruik zijn. Misschien is het mogelijk om aanpassingen te doen in machines, productieprocessen en/of productieketens om slimmer met water om te gaan.

2. Begin met het creëren van bewustzijn

Informeer medewerkers over het belang van waterbesparing en moedig hen aan om zuinig om te gaan met water. Wijs ze op manieren waarmee ze hun drinkwaterverbruik binnen jouw bedrijf kunnen verminderen. Denk aan een workshop, herinneringsborden over slim watergebruik in het gebouw of presentaties die het belang aanstippen.

3. Voorkom verspilling van water

Het is zonde als onnodig water wordt gebruikt. Repareer bijvoorbeeld lekkende kranen en toiletten. Een kraan die een druppel per seconde lekt, verspilt zo’n 20 liter drinkwater per dag. Wordt de kraan gerepareerd, dan bespaar je zo’n 7.000 liter per jaar. Vraag je medewerkers dan ook actief om lekkages te melden.


Mogelijke subsidies

Er zijn momenteel helaas geen landelijke subsidies beschikbaar voor bedrijven die op water willen besparen. Met het oog op de waterschaarste zou dit in de toekomst wel kunnen veranderen.

Het kan wel zijn dat jouw gemeente een subsidie aanbiedt voor het uitvoeren van waterbesparende maatregelen. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.