Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Individuele oplossings-richtingen

Als individuele ondernemer kun je veel doen. Welke van de onderstaande opties voor jouw onderneming haalbaar en interessant zijn, kun je bespreken met een energieadviseur en/of jouw netbeheerder.

1. Energie besparen

Misschien een open deur, maar bij veel bedrijven is er nog veel te winnen. Denk aan de aanschaf van zuinigere apparaten en machines, het gebruik van restwarmte, isoleren van daken, ramen en deuren, het efficiënter afstellen van koeling of verwarming, etc. Als je energie bespaart, worden je maandelijkse energiekosten lager en ben je minder snel toe aan een grotere aansluiting.

Meer informatie:

Wil je meer weten over hoe je energie kunt besparen en welke subsidies er zijn?

  • Kijk eens op de website van Deb.nl
  • Op RVO.nl staan ook veel over energie besparen en de subsidiemogelijkheden.
  • Infographic over hoe je op korte termijn energie kunt besparen van de RVO.

2. Gedragsverandering

Kleine (en grote) gedragsveranderingen kunnen van grote invloed zijn. Bijvoorbeeld intensief gebruik spreiden over de dag door machines niet allemaal tegelijk op te starten of je eigen opgewekte elektriciteit zelf gebruiken of opslaan, in plaats van terugleveren aan het net. Door gedragsverandering kunnen we piekbelasting op het net verminderen waardoor er minder kans is op netcongestie en mogelijke storingen.

Meer informatie:

3. Software

Ondernemers worden door netcongestie ook energiemanager. Met een ICT-systeem dat bestaat uit hardware en software, realiseer je eenvoudig en met een korte terugverdientijd een lagere energierekening en voorkom je pieken in je verbruik. Je kunt met een Energiemanagementsysteem (EMS) jouw energieverbruik meten, monitoren, analyseren en bijsturen als dit nodig is.

Meer informatie:

  • Op pagina 15 van Eerste hulp bij netcongestie van het Gelders Energieakkoord lees je hier meer over (pdf).
  • De RVO helpt jouw wensen en de functionaliteiten van het EMS helder te krijgen en een geschikte EMS-leverancier te kiezen.

4. Hardware

Door de aanschaf van hardware zoals zonnepanelen of een batterij kun je energie opwekken en opslaan voor eigen gebruik. Of kijk naar de mogelijkheden om energie die bij het productieproces vrij komt elders te gebruiken. Bijvoorbeeld om kantoren te koelen of verwarmen.

Meer informatie:

Op pagina 12 t/m 14 van Eerste hulp bij netcongestie van het Gelders Energieakkoord lees je hier meer over (pdf).

Tip: wellicht kun je samenwerken met een energiebuurman en bijvoorbeeld de opgewekte energie of de laadmogelijkheden delen.

5. Congestiemanagement

Groot verbruikers (vanaf 1 MW gecontracteerd vermogen) kunnen met de netbeheerder afspreken (en gevraagd worden) om tijdelijk minder elektriciteit te verbruiken of terug te leveren. Dit kan op basis van biedingen of via een contract. Het gaat om momenten van de dag dat het net te zwaar belast dreigt te raken. Congestiemanagement wordt ook wel spitsmijden of het inzetten van je ‘flexibel vermogen’ genoemd. Door congestiemanagement wordt de drukte op het net meer gespreid.

Sta je op een wachtlijst voor een nieuwe of grotere aansluiting? Dan kan dit een manier zijn om sneller aan de beurt te komen. Bovendien kan jouw flexibel vermogen serieus geld opleveren.

Meer informatie:

6. Meerdere leveranciers op één aansluiting (MLOEA)

MLOEA staat voor meerdere energieleveranciers op één aansluiting.  Er zijn heel veel energieleveranciers met ieder zo zijn eigen voordelen. Zo kan de één goede voorwaarden hebben voor het leveren van energie en een ander je een betere prijs geven voor jouw opgewekte energie. MLOEA geeft je meer keuzevrijheid. Hiermee kun je het verbruik en de opwekte energie bijvoorbeeld apart van elkaar bij een energieleverancier onderbrengen.

Je hebt hiervoor geen extra aansluiting nodig. De bestaande aansluiting moet wel meerdere meetpunten krijgen en voor ieder meetpunt een EAN-code. Op die manier blijft het voor iedereen inzichtelijk hoe de energiestromen van en naar de verschillende energieleveranciers lopen.

Meer informatie:

Op pagina 21 van Eerste hulp bij netcongestie van het Gelders Energieakkoord lees je hier meer over (pdf).