Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Samen met andere ondernemers

Zit je met meerdere ondernemers bij elkaar op een bedrijventerrein, dan is het handig om eens samen koffie te gaan drinken. Wat kunnen jullie samen doen om te zorgen dat je geen last hebt of krijgt van netcongestie? Bovendien kun je als je samen iets doet, ook samen de kosten hiervoor delen.

Of je nu alleen of samen aan de slag gaat. Het blijft van belang om eerst inzicht te krijgen in je eigen energieverbruik en te kijken waar je energie kunt besparen.

  • DEB.nl vertelt je hoe je energie kunt besparen.
  • Op RVO.nl staan ook veel over energie besparen en de subsidiemogelijkheden.
  • Infographic over hoe je op korte termijn energie kunt besparen van de RVO.

Vervolgens kun je kijken wat je samen kunt doen. Bijvoorbeeld:

1. Gezamenlijke opslag- en laadinfrastructuur

Als ieder ondernemer apart batterijen gaat installeren zijn er vaak meer batterijen nodig. Je kunt ook samen met de buren kijken welke opslagcapaciteit nodig is en samen investeren.

Niet ieder ondernemer maakt op ieder moment van de dag gebruik van de laadpalen. Het ene bedrijf gebruikt ze vooral tijdens de kantooruren, terwijl anderen bijvoorbeeld hun bestelbussen best ook in de nacht willen opladen. Maak samen met de andere ondernemers slim gebruik van elkaars laadpalen en -vermogen en benut zo aansluitingen en contractvermogens optimaal.

Meer informatie:

Op pagina 19 van Eerste hulp bij netcongestie van het Gelders Energieakkoord lees je hier meer over (pdf).

2. Collectief warmtenet

Is er een overschot aan warmte uit een proces op het industrieterrein? Wellicht kan een andere ondernemer dit wel gebruiken. Op deze manier ga je efficiënt om met de energie en wordt er geen energie verspilt.

Meer informatie:

Op pagina 20 van Eerste hulp bij netcongestie van het Gelders Energieakkoord lees je hier meer over (pdf).

3. Meerdere leveranciers op één aansluiting (MLOEA)

MLOEA staat voor meerdere energieleveranciers op één aansluiting.  Er zijn heel veel energieleveranciers met ieder zo zijn eigen voordelen. MLOEA geeft je meer keuzevrijheid. Hiermee kun je het verbruik en de opwekte energie bijvoorbeeld apart van elkaar bij een energieleverancier onderbrengen.

Je hebt hiervoor geen extra aansluiting nodig. De bestaande aansluiting moet wel meerdere meetpunten krijgen en voor ieder meetpunt een EAN-code. Op die manier blijft het voor iedereen inzichtelijk hoe de energiestromen naar de verschillende energieleveranciers lopen.

Meer informatie:

Op pagina 21 van Eerste hulp bij netcongestie van het Gelders Energieakkoord lees je hier meer over (pdf).

4. Directe lijn

Een directe lijn verbindt een lokale opwekker en verbruiker van elektriciteit rechtstreeks met elkaar. Op die manier kunnen bedrijven onderling lokaal opgewekte elektriciteit uitwisselen. Bijvoorbeeld door een directe lijn elektriciteit af te nemen van een zonnepark of windmolen. Deze directe lijn heeft geen verbinding met het publieke elektriciteitsnet.

Meer informatie:

5. Cable pooling

De netaansluiting van zonneweides en windparken moeten piekbelasting aankunnen. Daarom wordt er ruime reservecapaciteit gehanteerd. Maar heel veel wind én heel veel zon komt tegelijkertijd nooit voor. Het is het één of het ander. De netaansluiting van zonneweides en windparken worden dus niet optimaal benut. Door één gezamelijke kabel te gebruiken (cable pooling) wordt het rendement van die aansluiting verhoogd. Ook zijn er minder aansluitingen nodig en kan er in totaal over deze ene aansluiting meer energie naar het net of in een batterij opgeslagen worden.

Meer informatie:

6. Gesloten Distributie Systeem (GDS)

Een GDS is een particulier net, bijvoorbeeld op het niveau van een bedrijventerrein. Panden binnen een GDS bereiken de hoogst haalbare vorm van capaciteitsoptimalisatie van het net.

Meer informatie:

7. Groepscontract / Energy hub

Vaak hebben individuele bedrijven een Gecontracteerd Transport Vermogen (GTV) dat zelden of nooit volledig gebruikt wordt. Dit niet gebruikte vermogen kan niet beschikbaar gesteld worden aan bijvoorbeeld een andere ondernemer. Op een bedrijventerrein kun je samen met je buren inzichtelijk maken wie, wat, wanneer nodig heeft en één groepscontract afsluiten met een vermogen dat voldoende is voor alle ondernemers. Onderling kun je elektriciteit uitwisselen en maak je dus optimaal gebruik van de beschikbare capaciteit. Zo heeft iedere ondernemer op het bedrijventerrein energiezekerheid. Bovendien komt er vermogen vrij en wordt het net dus ontlast.

Er worden in Nederland al verschillende pilots gedraaid met energy hubs. Is een energy hub ook iets voor jouw bedrijventerrein? Informeer je dan goed en vraag naar de mogelijkheden bij jouw netbeheerder.

Invest-NL en advocatenkantoor Kennedy Van der Laan hebben samen een juridische toolkit ontwikkeld die het voor bedrijven makkelijker en goedkoper maakt om een energiehub op te richten. Deze toolkit is gratis te downloaden op de website van Invest-NL.

Meer informatie