Als ondernemer in Nederland heb je recht op een aantal aftrekbare kosten die je winst kunnen verlagen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting over je belastbare inkomen.
Aftrekbare kosten zijn extra aantrekkelijk voor startende ondernemers. In de eerste jaren kunnen zij samen met de startersaftrek flink besparen op het bedrag dat zij moeten betalen aan inkomstenbelasting. Ook voor de overige ondernemers kunnen onderstaande aftrekbare kosten een aanzienlijk voordeel opleveren.
1. Huisvestingskosten
Kosten die te maken hebben met de huisvesting van je bedrijf (zoals huur, onderhoud, en energiekosten) zijn aftrekbaar. Heb je een kantoor aan huis, dan kun je heel soms een deel van je woonlasten (huur, hypotheekrente, gas, water en licht) aftrekken. Check op de site van de Belastingdienst hoe dit precies zit.
2. Kosten voor kantoor en werkruimte
Hiermee worden uitgaven bedoeld voor meubels, kantoorartikelen, laptops en software. Ook kosten voor het inrichten van je werkruimte, zoals schilderwerk en vloerbedekking, kunnen worden afgetrokken.
3. Verkoopkosten
Uitgaven voor marketing en reclame, zoals advertenties, promotiemateriaal en kosten voor deelname aan beurzen en evenementen, zijn aftrekbaar. Dit geldt ook voor de kosten van een website en online advertenties.
4. Autokosten
Als je een auto voor zakelijke doeleinden gebruikt, kun je de kosten hiervoor aftrekken. Dit omvat brandstof, onderhoud, verzekeringen en afschrijvingen. Voor privégebruik van de zakelijke auto moet je echter een bijtelling bij je winst optellen.
5. Reiskosten
Reiskosten voor zakenreizen, zoals treinkaartjes en vliegtickets, zijn aftrekbaar. Bij gebruik van een privéauto voor zakelijke reizen kun je €0,23 per kilometer aftrekken.
6. Opleidingskosten
Kosten voor opleidingen, cursussen, en seminars die je volgt om je professionele vaardigheden te verbeteren, zijn aftrekbaar. Dit geldt ook voor vakliteratuur en abonnementen op vakbladen.
7. Kosten voor personeel
Salarissen, sociale lasten, en pensioenpremies voor je personeel zijn aftrekbaar. Ook kosten voor werving en selectie, personeelsuitjes, en opleidingen voor personeel kunnen worden afgetrokken.
8. Administratiekosten
Kosten voor je boekhouding, zoals het inhuren van een accountant of boekhouder, software voor financiële administratie en bankkosten, zijn aftrekbaar.
9. Verzekeringen en pensioenafdracht
Premies voor zakelijke verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en bedrijfsschadeverzekering, zijn aftrekbaar. De premies mag je aftrekken van je winst. Hetzelfde geldt voor premies van pensioenrekeningen. Lees hier hoe je als zelfstandige slim je pensioen kunt opbouwen.
10. Afschrijvingen
De kosten van bedrijfsmiddelen die meerdere jaren meegaan, zoals machines, voertuigen en gebouwen, kunnen niet in één keer worden afgetrokken. In plaats daarvan schrijf je deze kosten af over de economische levensduur van het middel.
11. Kosten voor relatiegeschenken en dergelijken
Uitgaven voor relatiegeschenken, etentjes en bedrijfsfeestjes zijn deels aftrekbaar. Hiervoor geldt dat voor eenmanszaken en vof’s 80 procent van de kosten aftrekbaar zijn, voor bv’s is dit 73,5 procent.
12. Telecommunicatie
Kosten voor zakelijke telefoons, internetverbindingen en mobiele abonnementen zijn aftrekbaar. Als je deze middelen ook privé gebruikt, moet je een redelijke verdeling maken tussen privé- en zakelijk gebruik.
Belangrijk om te weten
Tip 1: Zorg ervoor dat je alle kosten goed documenteert en bewaart. Dit betekent het bijhouden van bonnetjes, facturen en een goede administratie.
Tip 2: De belastingdienst kan aftrekbare kosten controleren op geloofwaardigheid. Zorg ervoor dat je alleen kosten opvoert die daadwerkelijk zakelijk zijn.
Tip 3: Het is vaak verstandig om een belastingadviseur of accountant te raadplegen om ervoor te zorgen dat je alle mogelijke aftrekposten benut en voldoet aan de wettelijke eisen.
Beeld: iStock