Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Hoe bereid je je bedrijf voor op waterschaarste?

Door klimaatverandering, economische groei en bevolkingsgroei is er een toenemende vraag naar drinkwater. Maar tegelijkertijd is de verwachting dat drinkwaterbedrijven als Vitens in 2030 niet aan de toenemende vraag kunnen voldoen. Zowel de consument als bedrijven krijgen te maken met waterschaarste.

In sommige regio’s kan Vitens bedrijven al niet meer de gevraagde aansluiting voor drinkwater leveren. Het drinkwaterbedrijf stuurt onder meer aan op waterbesparing om gezamenlijk het probleem tegen te gaan.

Hoe bereid je je als bedrijf voor op toekomstige waterschaarste? Alhoewel het per sector verschilt, zijn er wat algemene stappen die je kunnen helpen.

1. Analyseer en verminder je watergebruik

De eerste stap is inzicht krijgen in hoeveel water je bedrijf momenteel verbruikt en waar dat verbruik plaatsvindt. Met deze analyse kun je achterhalen op welk vlak je je waterverbruik kunt verminderen.

Acties:

  • Voer een waterscan uit om je huidige waterverbruik in kaart te brengen. Vitens is zo’n drinkwaterbedrijf waarbij dit mogelijk is binnen de regio’s Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht en Friesland. Ook kan Vitens bemiddelen in het maken van een waterscan.
  • Identificeer de belangrijkste water-intensieve processen binnen je bedrijf.
  • Installeer zogenoemde tussen-watermeters zodat je het watergebruik in verschillende afdelingen of locaties kan monitoren.
  • Stel doelen voor waterreductie en volg de voortgang. Streef in ieder geval naar 20 procent waterbesparing, zoals in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is vastgesteld. Je drinkwaterbedrijf kan je hierbij helpen.

2. Investeer in waterbesparende technologieën en alternatieve bronnen

Waterbesparende technologieën kunnen helpen om het waterverbruik aanzienlijk te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je productieprocessen.

Acties:

  • Vervang traditionele water intensieve apparatuur door efficiëntere alternatieven, zoals waterbesparende kranen, toiletten en irrigatiesystemen. Sluit ook kranen af die je weinig gebruikt, zo voorkom je meteen legionella.
  • Zorg voor technologieën die waterhergebruik mogelijk maken, zoals systemen die water kunnen recyclen voor productieprocessen.
  • Onderzoek de mogelijkheden van alternatieve bronnen zoals regenwateropvang en -hergebruik. Denk ook aan water uit ‘oppervlaktewater’ halen, zoals vijvers.
  • Kijk samen met je drinkwaterbedrijf of er alternatieve bronnen in je omgeving zijn die mogelijk kunnen dienen als nieuwe aanvoer van proceswater.

3. Ontwikkel een waterbeheerstrategie

Met een langetermijnstrategie voor waterbeheer kun je je waterverbruik optimaliseren, kosten beheersen en jezelf voorbereiden op toekomstige uitdagingen.

Acties:

  • Stel een waterbeheerplan op dat prioriteiten en doelstellingen voor waterbesparing en hergebruik bevat.
  • Train medewerkers in waterbeheer en moedig aan dat zij bewust met water omgaan.
  • Betrek stakeholders, zoals klanten en gemeenschappen, bij je waterbeheerstrategie en kom gezamenlijk tot oplossingen.

4. Bereid je voor op aankomende wet- en regelgeving

Als waterschaarste toeneemt, kan de overheid strengere regels en beperkingen opleggen voor watergebruik. Door je bedrijf nu al voor te bereiden, kun je ervoor zorgen dat je voldoet aan toekomstige wet- en regelgeving en mogelijk zelfs vooroploopt.

Acties:

  • Blijf op de hoogte van huidige en verwachte regelgeving op het gebied van waterbeheer in jouw sector en regio.
  • Neem waterbesparing op in je CSRD-rapportage, als je hier als bedrijf toe verplicht bent. Ook voor mkb-leveranciers kan het van waarde zijn om een plan te maken voor waterbesparing; grote bedrijven kunnen hier namelijk naar vragen.
  • Werk samen met brancheorganisaties en doe mee aan discussies over waterbeheer en regelgeving.
  • Gebruikt jouw bedrijf meer dan 10.000 m3 op jaarbasis? En is het bedrijf gevestigd in Overijssel of Gelderland? Sluit je dan aan bij de Waterkoplopersgroepen waarin de provincie, waterschappen en Vitens samenwerken aan waterbesparende oplossingen bij bedrijven.

5. Communiceer je acties naar de buitenwereld

Consumenten en zakelijke partners vinden het steeds belangrijker dat bedrijven duurzaam ondernemen. Als je naar de buitenwereld communiceert wat je allemaal doet op het gebied van waterbesparing, kan dit bijdragen aan een positief en groen imago van je bedrijf.

Acties:

  • Publiceer je waterbeheerstrategie en -resultaten in duurzaamheidsrapporten zoals de CSRD-rapportage.
  • Informeer klanten en stakeholders over de stappen die je onderneemt om waterverbruik te verminderen. Dat kan via nieuwsbrieven, in vergaderingen en misschien ook via workshops die je als bedrijf organiseert.

Plan voor de toekomst

Terwijl bedrijven aan de slag kunnen met waterbesparing, zoeken drinkwaterbedrijven samen met partners (zoals provincies en waterschappen) naar extra mogelijkheden om drinkwater te maken. Maar er wordt ook werk gemaakt van het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing.  In dit plan is ook een belangrijke rol weggelegd voor consumenten en bedrijven. Lees hier meer.

Beeld: iStock

Hoe bereid je je bedrijf voor op waterschaarste?