Vanaf 1 juli 2024 hebben ondernemers te maken met nieuwe wetten en regels. Wat gaat er allemaal veranderen? We hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.
1. Stijging van het minimumloon
Op 1 juli 2024 wordt het minimumloon aangepast met een stijging van 3,09 procent. Werknemers vanaf 21 jaar krijgen er 41 cent per uur bij, waardoor het minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar stijgt van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur. Dit levert hogere loonkosten op voor werkgevers.
Hoewel er een extra verhoging van 1,2 procent bovenop de halfjaarlijkse indexatie gepland was, gaat deze niet door vanwege een tegenstem van de Eerste Kamer.
De verhoging geldt ook voor mensen die een AOW- of WW-uitkering ontvangen. Werkgevers die personeel in dienst hebben en het minimumloon betalen, moeten vanaf 1 juli rekening houden met de nieuwe bedragen.
Bekijk hier de veranderingen per 1 juli 2024
2. Verbod tabak en vapes in supermarkten
Vanaf 1 juli is de verkoop van tabak en vapes in supermarkten verboden, wat invloed heeft op ongeveer 6.400 supermarkten. In 2023 was er al een online verkoopverbod ingevoerd. Nu geldt dit ook voor supermarkten. Het plan is dat vanaf 2030 de verkoop van tabak bij benzinepompen wordt verboden en dat vanaf 2032 alleen tabaksspeciaalzaken nog tabaksproducten mogen verkopen.
3. Vrachtwagenrijbewijs voor zware elektrische bedrijfswagens
Rectificatie: dankzij de inspanningen van VNO-NCW en MKB-Nederland is de gedoogregeling met een jaar verlengd. Lees hier meer.
Als je momenteel een elektrische bestelwagen voor je bedrijf gebruikt die meer dan 3.500 en maximaal 4.250 kilo weegt, dan gaat er wat veranderen. Vanaf 1 juli 2024 heb je een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen, omdat een rijbewijs B vanaf die datum niet meer voldoende is. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al eerder. Dit betekent dat bestuurders vanaf die datum in het bezit moeten zijn van een vrachtwagenrijbewijs om een elektrische bestelbus van dat gewicht te mogen besturen.
De verandering heeft grote gevolgen voor ondernemers. Veel bestuurders van elektrische bestelauto’s hebben namelijk geen grootrijbewijs. Daarnaast worden ondernemers met duurzaamheidsambities al snel gedwongen om te kiezen voor een bestelauto met dieselmotor. De verkoop van nieuwe elektrische bestelauto’s kan ook stil komen te liggen, terwijl de regering juist oproept om verder te verduurzamen.
Verschillende organisaties, waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland, riepen de Tweede Kamer al eerder op op om in te grijpen. Ze wilden een verlenging van de gedoogregeling, zolang er geen nieuwe wetgeving is. Helaas gaat de regeling alsnog door.
Lees hier alles over een andere aankomende wetgeving: de invoering van zero-emissie zones
4. Nieuwe kwaliteitseisen kinderopvang
Vanaf 1 juli 2024 worden er nieuwe kwaliteitseisen geïntroduceerd voor de kinderopvang. Deze richten zich op het verminderen van werkdruk en personeelstekorten. Voor de buitenschoolse opvang (bso) betekent dit dat er meer flexibiliteit komt in het inzetten van personeel.
In de dagopvang kunnen medewerkers in opleiding onder bepaalde voorwaarden worden ingezet als ‘vast gezicht’ voor de kinderen, wat kan helpen om werkdruk en roosterproblemen te verminderen.
5. Doppen vast aan drankflessen
Vanaf 3 juli 2024 zijn drankfabrikanten verplicht om ervoor te zorgen dat doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze maatregel zorgt voor minder zwerfafval, omdat doppen niet meer in de natuur of op straat terechtkomen.
Door deze maatregel moeten producenten van plastic drankverpakkingen voor eenmalig gebruik hun verpakkingen aanpassen, wat gevolgen heeft voor de gehele productielijn, inclusief de machines die zijn geïntegreerd in het productieproces.
Lees ook: Vanaf wanneer zijn zonnepanelen verplicht voor bedrijven?