Wachtlijsten
Dat is niet te zeggen. Het is afhankelijk van de situatie in de regio en zelfs per station.
Bekijk de situatie in jouw regio op de Capaciteitskaart van Netbeheer Nederland. Hier vind je meer informatie over de wachtlijst in jouw regio. Ook is aangegeven waar en wanneer uitbreidingen van het elektriciteitsnet gepland zijn, inclusief de beoogde inbedrijfname-datum.
Wil je meer inzicht in jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met jouw netbeheerder.
Nee, en dat kan ook niet. Bovendien zou de wachtlijst onnodig groeien. Je komt alleen op een wachtlijst als je een getekende offerte hebt voor een aansluiting. Het is altijd beter om eerst inzicht te creëren in je eigen situatie en te kijken waar je je energieverbruik kunt verminderen of aanpassen. Dan heb je wellicht ook in de toekomst helemaal geen extra transportvermogen nodig.
Vanaf 1 oktober 2024 moeten netbeheerders Maatschappelijk prioriteren.
Infographic-Zo-werkt-Maatschappelijk-Prioriteren-gecomprimeerd
Op 18 april 2023 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gezegd dat netbeheerders vanaf 1 oktober 2024 ‘maatschappelijk prioriteren’ moeten toepassen. Dat wil zeggen dat klanten die op de wachtlijst staan en binnen bepaalde ‘maatschappelijke kaders’ vallen, voorrang krijgen. Andere klanten moeten hierdoor dus langer wachten. De netbeheerders informeren hun klanten de komende periode over de gevolgen van maatschappelijk prioriteren en leggen uit hoe men zich daarvoor kan aanmelden.
Infographic-Zo-werkt-Maatschappelijk-Prioriteren-gecomprimeerd
De ACM heeft verschillende categorieën bepaald:
- Een congestieverzachter: Dat is door het flexibel vermogen aan te bieden aan de netbeheerder. Daardoor neemt de transportcapaciteit voor anderen toe. Voorwaarde is dat dit niet leidt tot toename van congestie in het net van een andere netbeheerder.
- Partijen die werken aan onze veiligheid. Zoals brandweer, politie, rechtspraak, gevangenissen, waterschappen en ziekenhuizen.
- Partijen die ons in onze basisbehoeften voorzien zoals drinkwater, warmte, woningbouw en onderwijs.
Infographic-Zo-werkt-Maatschappelijk-Prioriteren-gecomprimeerd
Nieuwe aanvragers vergroten hun kans op een aansluiting als zij bereid zijn om het gebruik te beperken op piekmomenten op het net. In een contract met de netbeheerder worden afspraken vastgelegd over de structurele inzet van flexibel vermogen tijdens piekmomenten tegen een vergoeding.
Netbeheerders vragen ook als dit nodig is aan bestaande aansluitingen om vrijwillig tijdelijk minder of meer elektriciteit te produceren of af te nemen. Bedrijven die hun flexibel vermogen willen aanbieden, bepalen zelf de prijs die zij hiervoor willen ontvangen. De netbeheerder maakt altijd gebruik van het laagste aanbod. Het is ook mogelijk om vooraf de prijs en voorwaarden vast te leggen in een contract.