Wie doet wat?
Dat hangt af van veel factoren. De belangrijkste is de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet. Dat betekent letterlijk bouwen en meer en dikkere kabels leggen. Het kan wel tot 10 jaar duren voordat die klus geklaard is.
Volgens Netbeheer Nederland zijn de volgende werkzaamheden nodig:
- 50.00+ wijkstations
- 100.000+ km kabel (2,5 x de aarde rond)
- 670+ hoogspanningsstations
- Duizenden km leidingen voor duurzame gassen
Dat vereist:
- >20.000 extra technici tot 2030
- 1 op de 3 straten open
- >11.000 voetbalvelden ruimte in steden en dorpen
- meer dan 7-8 miljard euro investeringen per jaar vanaf 2025
Om overbelasting tot die tijd tegen te gaan, promoten netbeheerders contracten waarin bedrijven die deze mogelijkheid hebben, afspraken maken met de netbeheerder om als dat nodig is flexibel stroom te verbruiken. Er worden ook allerlei experimenten en pilots gedraaid om tot slimme oplossingen te komen die financieel aantrekkelijk zijn voor ondernemers.
De uitbreiding van het stroomnet levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van netcongestie. Die uitbreiding zal echter nog jaren duren. De verwachting is dat congestie nooit helemaal zal verdwijnen omdat verduurzamen (elektrificeren) nodig blijft. Door allemaal steeds meer flexibel gebruik te maken van ons stroomnet, hebben we in de toekomst wel veel minder last van netcongestie.
Het kost vaak jaren voordat de netbeheerder een vergunning heeft om ergens te bouwen of verbouwen en de ruimte om te bouwen wordt steeds beperkter. Daarnaast is het moeilijk om leveranciers en geschikt personeel te vinden om de bouw te kunnen uitvoeren.
Volgens Netbeheer Nederland zijn de volgende werkzaamheden nodig:
- 50.00+ wijkstations
- 100.000+ km kabel (2,5 x de aarde rond)
- 670+ hoogspanningsstations
- Duizenden km leidingen voor duurzame gassen
Dat vereist:
- >20.000 extra technici tot 2030
- 1 op de 3 straten open
- >11.000 voetbalvelden ruimte in steden en dorpen
- meer dan 7-8 miljard euro investeringen per jaar vanaf 2025
Landelijke en lokale overheden
In elke provincie is een ‘Energyboard’ opgericht. In zo’n Energyboard (energieraad) werken gemeenten, provincie en waterschappen samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). Provincies en gemeenten zijn vaak verantwoordelijk voor het afgeven van een vergunning. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen, windmolens en laadpalen, maar ook voor het afgeven van een vergunning aan netbeheerders. Neem contact op met je eigen gemeente of provincie als je meer wilt weten over de Energyboard in jouw provincie.
De overheid zoekt samen met netbeheerders naar mogelijkheden om een overvol stroomnet tegen te gaan. Zij:
- zorgt ervoor dat er grond beschikbaar is om het stroomnet uit te breiden.
- verleent sneller vergunningen aan projecten waarmee het stroomnet wordt ontlast en vergroot.
- trekt 166 miljoen euro uit om zogeheten energiehubs te stimuleren.
- maakt het mogelijk dat bedrijven de hoeveel beschikbare stroom met elkaar kunnen delen via groepscontracten.
- heeft flexibel laden van elektrische auto’s een vast onderdeel gemaakt van de contracten die worden gesloten met gemeenten.
De Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) heeft op de website veel informatie voor ondernemers die netcongestie zelf – of samen met andere ondernemers- willen aanpakken. Oplossingsrichtingen, voorbeelden, een overzicht van relevante subsidies en nieuws vanuit de overheid.
VNO-NCW en MKB-Nederland
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het programma Netcongestie Bedrijfsleven gestart. Hiermee ondersteunen en betrekken we ondernemers bij netcongestie. Dit doen we door duidelijkheid, praktische informatie en inspirerende ondernemersverhalen te bieden. Het programma luistert naar knelpunten, ideeën en behoeftes van ondernemers op dit issue. We maken die kenbaar bij overheden en netbeheerders zodat wet- en regelgeving kan worden aangepast of versneld. Juist het ondernemersperspectief is vaak nog onderbelicht bij de inspanningen van partijen die werken aan het terugdringen van netcongestie. Met het programma Netcongestie Bedrijfsleven zorgen we voor meer informatie en concrete ondersteuning van ondernemers.
Oplossingen aanbieden
We communiceren alle beschikbare en belangrijke informatie voor ondernemers op ondernemen.nl/netcongestie. Via de media van branches, sectoren en onze regionale organisaties bereiken we nog meer ondernemers. We bieden en verwijzen naar informatie die aangeeft wat je zelf in je eigen bedrijf kunt doen om netcongestie terug te dringen. En informatie over wat ondernemers samen kunnen doen, zoals cable pooling (opgewekte zonne- en windenergie deelt één aansluiting) en energyhubs op bedrijventerreinen.
Luisteren naar ondernemers
Door te luisteren naar ondernemers horen we welke knelpunten ze ervaren, welke behoeften ze hebben en aan welke oplossingen ze werken. Dat maakt het programma kenbaar bij netbeheerders en overheden zodat wet- en regelgeving kan worden versneld of aangepast.
- Bekijk de knelpunten en behoeften die we tot nu toe bij ondernemers hebben opgehaald.
Opschalingsplan opstellen
In een latere fase van het programma wordt een plan gemaakt voor de langere termijn. Als oplossingen op veel grotere schaal kunnen worden uitgerold, is het nodig dat wordt gekeken naar beschikbare volumes en capaciteit: wat kan er wel en wat niet? Brancheorganisaties zoals bijvoorbeeld de installatietechniek worden bij dit vraagstuk betrokken.
Het belangrijkste is dat wij het ondernemersperspectief goed in beeld te brengen. Dat doen we heel letterlijk door bijvoorbeeld video’s te maken van ondernemers die een probleem hadden, hoe ze dit hebben opgelost en wat ze daarvoor nodig hadden. In de praktijk blijkt namelijk dat het zo concreet in beeld brengen van de situatie het beste overkomt bij beleidsmakers.
Daarnaast zitten we in allerlei overleggen bij relevante ministeries, netbeheerders en andere beleidsmakers. Op allerlei manieren brengen we zo het ondernemersperspectief continu en zo concreet mogelijk onder de aandacht bij beleidmakers. Binnen het ministerie van Economische Zaken zijn er bijvoorbeeld doorbraaktafels ingericht. Daar worden concrete problemen die ondernemers ervaren op het gebied van regelgeving en in allerlei bestuurlijke processen, en subsidietrajecten om aan deze tafels een oplossing te forceren. Daar zijn we blij mee maar het is nog even afwachten wat hier concreet uitkomt.
We kunnen drie positieve ontwikkelingen melden:
- Netbeheerders beseffen dat ze informatie moeten kunnen leveren aan ondernemers en werken hier hard aan. Bijvoorbeeld waar zit het bedrijf in het net en welke investeringen kan de ondernemer de komende jaren verwachten. Een ondernemer heeft dan een beter beeld van zijn positie en wat dit betekent voor het bedrijf. We verwachten niet dat netbeheerders al binnen enkele weken of maanden duidelijkheid kunnen geven, maar het komt er wel aan.
- Er komt steeds meer duidelijkheid over welke handelingsperspectieven je hebt als ondernemer. Zowel binnen je eigen bedrijf als samen met andere bedrijven op bijvoorbeeld een industrieterrein. Dat wordt steeds concreter en die handelingsperspectieven verzamelen we dan ook allemaal op ondernemen.nl/netcongestie.
- We hebben inmiddels als programma Netcongestie bedrijfsleven voldoende inhoud en duidelijkheid over netcongestie, om tijdens bijeenkomsten voor ondernemers netcongestie en wat er allemaal speelt in detail toe te lichten en het gesprek met ondernemers aan te gaan. Die bijeenkomsten worden georganiseerd via branches en regio’s. Zij kunnen de programmamanager Servaas van der Ven vragen te spreken en luisteren tijdens een dergelijke bijeenkomst via netcongestie@vnoncw-mkb.nl